Zanimljive činjenice

TOP kućni ljubimci bez muke

Pin
+1
Send
Share
Send

Glavna stvar za psa je biti u blizini svog vlasnika. Nažalost, većina nas je prisiljena napustiti svoje kućne ljubimce barem osam sati dnevno, ili čak svih 12.

Neki psi toleriraju usamljenost relativno mirno, drugi počnu zavijati, lajati i razbijati stan. To rade ne iz štete ili osvete, već iz beznađa i straha. Ako životinja svaki put pomisli da odlazite zauvijek, nema ograničenja njenom očaju.

Ponašanje pasa može se prilagoditi. Za to je kućni ljubimac naviknut na činjenicu da će se vlasnik definitivno vratiti. Obuka se odvija postupno: isprva vlasnik odlazi u blizini i nakratko, naviknivši psa da ga ne slijedi za petama, a potom je ostavlja duže na miru. Tako se pas postupno navikne na ideju da bez obzira koliko vlasnik nije prisutan, on će se sigurno vratiti.

Ova metoda pomaže da se riješite napadaja panike tijekom odsutnosti vlasnika, ali ne uklanja sam uzrok. Doista, ako pas ne zavija za vrijeme vaše odsutnosti i ne pokvari namještaj, to ne znači da je ugodno biti sam. Ona samo vjeruje da ćete se vratiti i čeka.

Pas pati svaki dan, sam je u praznoj sobi.

Pet dana u tjednu provodi osam sati bez najdražeg stvorenja, njegove ljubavi i pažnje. Što je još gore, mnogi vlasnici, čak i kada su prisutni kod kuće, ne zadovoljavaju psevu potrebu za komunikacijom. Primjerice, neprestano je tjeraju u susjednu sobu jer se ona miješa, cvili ili pokušava igrati.

Gotovo svi psi zahtijevaju vježbanje - jedan više, drugi manje. Ako želite trčati s psom - to je sjajno. Pas će dobiti dio komunikacije s vama i potrebno opterećenje. Ako ne, morate razmišljati o tome kako ćete je trenirati. Neki vlasnici ne šeću pse dugo: pola sata ujutro, sat navečer. Ostatak vremena pas provodi u zatvorenoj sobi, gdje se ne može pravilno ugrijati i dobiti hranu za um.

Ako ste oduševljeni psom i planirate provesti puno vremena s njim, zamislite da će to potrajati još 10–13 godina. Možda ćete prvih nekoliko mjeseci razgovarati s kućnim ljubimcem, dugo se šetati s njim, dobro se zagrijati i igrati. Ali tada će vas uobičajena rutina odvući - pas će biti na samom kraju popisa obaveza. Dakle, vrijedi li mučiti životinju?

Papige

Papagaji su vrlo živahni i društveni kućni ljubimci. Ostavljeni sami, bez pozornosti vlasnika i zanimljivih igračaka, počinju dosaditi. Stresno stanje dovodi do tantrumsa, koji često rezultiraju samozavaravanjem.

Slična reakcija se događa u slučajevima kada papiga dijeli kavez s pogrešnim partnerom. Dakle, ako odlučite podijeliti susjeda s njim, nije činjenica da će se kućni ljubimci zbližiti u karakteru i živjet će zabavan život.

Često se savjetuje da kupite zanimljive igračke za papagaja, tako da u vašoj odsutnosti ima veze sa sobom. Ali, ako se ne igrate, ne komunicirate s kućnim ljubimcem ili to činite vrlo kratko vrijeme, nijedna igračka neće spasiti vašu pticu od dosade.

Iguana

Nepretenciozni gmizavac, koji sa zadovoljstvom sam šeta stanom, ne uzrokujući neugodnosti. Iguana se navikne na gospodara i može pokazati ljubav. Ali na svoj način. Gušter puze na koljenima, udara se ili jednostavno puze posvuda iza vlasnika, izražavajući svoju naklonost. Živi jako dugo, ali zahtijeva vlastiti veliki terarij.

Mačke

To nije uobičajeno, ali mačka je idealan kućni ljubimac. Budući da su posebno nepretenciozne, mačke ne trebaju puno, mogu ostati cijeli dan same. Ako ste alergični na vunu, pasmina sfinga bez dlake dobro će funkcionirati. Takva inteligentna životinja kao mačka neće ostaviti vlasnika ravnodušnim, a uskoro život bez svog kućnog ljubimca neće biti moguć.

Pogreška broj 1: Glavna stvar je spremiti pravu pasminu za kućnog ljubimca

Iz nekog razloga, mnogi vjeruju da ako ste uspjeli uštedjeti elitnog mačića ili štene, sve će se odvijati poput kazaljke na satu. Zapravo, potrošnja tek počinje. Nova mjesečna linija troškova odmah će se pojaviti u vašem proračunu: vaš će kućni ljubimac htjeti jesti svaki dan, bez obzira na to je li vam isplatio plaću. Planirana cijepljenja, sterilizacija ili kastracija, rezerva za hitne troškove - sve to treba osigurati, jer sada je odgovornost za njegov život u vašim rukama.

Jedna moja prijateljica bila je vrlo sretna što je uspjela dobiti zlatnog retriver šteneta besplatno. Kasnije se ispostavilo: hrana za pse je skupa, bez posebnih tečajeva pas ne sluša i usisava sve sa zemlje, katastrofalno je malo vremena za njegovo obrazovanje, a stavka „kupuj nove stvari umjesto one koja je pojedena“ treba dodati u proračun. Pas je, međutim, još uvijek voljen, iako je vlasnicima jako skup.

Pogreška broj 2: Prodavač neće savjetovati loše

Čak i ako imate dovoljno sreće da naiđete na prodavatelja za kojeg je dobrobit životinje veća od plana prodaje, on možda iskreno griješi. Obično konzultanti u trgovinama za kućne ljubimce nemaju nikakvo posebno obrazovanje, a fizički je nemoguće imati osobno iskustvo zadržavanja svih prodanih životinja. To se posebno odnosi na nespecijalizirane trgovine za kućne ljubimce koji prodaju hrčke, zamorce, zečeve i činčile.

Kupnik prvog štakora autor članka je odabrao najveću od predloženih stanica "za rast" - trokatnicu. A kasnije je iznenađena kad je otkrila da se odrasli mužjak štakora u njemu može samo protezati - i to samo ako uklonite kuće. Morao sam potrošiti novac na preseljenje cijelog jata u stanove divljaka koji su već odabrani neovisno.

Pogreška br. 3: Sve su rase i sorte kućnih ljubimaca slične

Ako ste u djetinjstvu imali hrčka, to ne znači da možete kupiti štakora i smjestiti ga u istu samotnu kaznu veličine 30 × 30 cm: unatoč činjenici da obojica pripadaju glodavcima, zahtijevaju drugačiji uvjeti zatočenja. Sijamske mačke tuguju bez komunikacije, a modni huskyji bez pokreta uništavaju stan. Egzotični kućni ljubimci često trebaju potpuno neočekivane uvjete: činčila - kupanje u pijesku, gušteri - posebne UV svjetiljke i morski akvarij - filter reverzne osmoze za pripremu vode. Bolje je znati takve detalje unaprijed, tako da ne morate osuđivati ​​životinju na život pun teškoća.

Moj prijatelj ima Jack Russell Terrier, koji mu je došao kao odrasla osoba. Kad je pas prvi put doveden, izgledao je poput apatične kobasice za noge. Prethodni vlasnici nisu vodili računa da ova pasmina pripada lovcima i šetnje i divljači na otvorenom su joj vitalno potrebni. I tek nakon višemjesečnih svakodnevnih trčanja pas je ponovno postao vedar, mišićav i aktivan.

Pogreška br. 4: Dijete treba kupiti životinju ako to zatraži

Čak i ako kupite kućnog ljubimca na zahtjev djeteta, ne biste trebali vjerovati u njegovo obećanje da će se pobrinuti za sve brige. Mnogo toga što je potrebno može učiniti samo odrasla osoba, poput sigurnih šetnji s velikim i srednjim psima ili veterinarske skrbi. Osim toga, ako kupite kućnog ljubimca za predškolce, morat ćete kontrolirati njihovu komunikaciju: mali glodavci i ptice su previše krhki da bi ih ostavili same s malim djetetom, a velike mogu ugristi ili udariti kljunom.

Koliko ste se često susreli sa situacijom kad je pas primljen u obitelj nakon uvjeravanja poput: „Mama, hajde da to shvatimo? Ja ću hodati s njim! ”? Čini se da je to najčešći scenarij da se pas pojavi u obitelji s djecom. I koliko često nakon ovoga dijete hoda s njim, trenira, liječi i popravlja pohabane zidove? Ne znam za takve slučajeve. Što je s tobom?

Hrčak

Apsolutno ukroćena životinja. Obožava tunele, stepenice, prolaze i ljuljačke, kopa po punilima i krpa svoju hrčku kuću papirom. Gledanje njegovog plivanja je sladak posao. Možete trenirati da pribegnete pozivu, važno je zavrtiti kotač. Voli ruke, rado se penje po tijelu, ne boji se padova, trči u kuglu hrčka. Stanicu je potrebno često čistiti kako ne bi bilo mirisa. Svejed, ali preferira žitarice i povrće.

Kućni ljubimci nikome neće dosaditi, simpatični su i stvaraju udobnost u kući. Nevolje oko njih uvijek su ugodne, a kod djece će odgajati odgovornost i ljubav prema drugima.

Ne zaboravite se svidjeti, napišite svoje komentare i pretplatite se na naš kanal. Za nas će to biti vrlo dobra podrška izdanju novih materijala!

Pročitajte i našemjesto! Postoje zanimljivi i informativni članci!

Pogreška 1. Hranite mačku suhom hranom i mesom

Morate odmah odabrati čime ćete hraniti svoju mačku - suha hrana ili prirodna hrana. Budući da se izmjenjujete, to će negativno utjecati na probavni sustav životinje. Ako odaberete prirodnu hranu, najbolje je konzultirati svog veterinara o popisu proizvoda. Također, ne zaboravite mijenjati vodu barem jednom dnevno: mačka bi trebala primiti dovoljnu količinu tekućine.

Ako više volite suhu ili mokru konzerviranu hranu, prije nego što odaberete marku i samu hranu, pažljivo proučite sastav. Bolje je da nema konzervansa, aroma, boja, GMO-a, kukuruza. Također obratite pažnju na postotak mesa i drugih sastojaka u mačjoj hrani.

Ako više volite prirodnu hranu, birajte samo one namirnice koje može hraniti mačku:

 • mliječni proizvodi s malo masti (ili bez masti) (kefir, kiselo vrhnje, skuta, jogurt),
 • sirovo ili kuhano meso (govedina / teletina, piletina, puretina, zec),
 • iznutrice (jetra, srce, želudac),
 • morska riba (kuhana, odstranjena od kostiju) - ne više od 1-2 puta tjedno,
 • kuhana ili sirova žumanjka jaja (piletina - 1 kom., prepelice - 3 kom.) - ne više od 1 puta tjedno.

Proizvodi kojima se mačka ne može hraniti:

 • Masno meso (svinjetina, janjetina) šteti jetri životinje,
 • Masna i riječna riba - mogućnost steatitisa i infekcija parazitima,
 • Hrana sa stola (dimljena, pržena, kisela, začinjena),
 • alkohol,
 • slatkiši,
 • sol,
 • Luk.

Pogreška 2. Vozite se veterinaru manje od 1 puta godišnje

Ne zapostavljajte zakazane preglede kod veterinara, jer je to jedini način da se izbjegnu određene bolesti ili da se na vrijeme otkriju i izliječe. Preporučljivo je odmah nabaviti osnovna cjepiva protiv najčešćih bolesti - na taj način ćete zaštititi svog ljubimca i sebe. Tijekom prvog postupka cijepljenja može se izdati putovnica vaše mačke - to je najvažniji dokument u njenom životu, idealno je da svaka mačka treba imati veterinarsku putovnicu.

Pogreška 3. Ostavljanje mačke u otvorenom prozoru

Mnogo mačaka, predajući se instinktu i skačući za pticom, pada kroz prozor. Samo nekoliko zemljišta ne nanese štetu, većina ih slomi šape, kralježnicu ili padne u smrt. Da biste izbjegli tragediju, ne ostavljajte mačku kraj otvorenog prozora bez mreže.

Pogreška 4. Izbjegavajte kastraciju ili sterilizaciju iz sažaljenja.

Vlasnici često žale svoje kućne ljubimce i odbijaju sterilizaciju ili kastraciju, brinući o njihovom zdravlju i dobrobiti. Ali takva se operacija odvija pod utjecajem anestezije i apsolutno je bezbolna, osim toga, ne utječe na zdravlje životinja - nakon toga dugo žive i vode poznati stil života. Istina, morate imati na umu da nakon operacije većina mačaka postaje lijena i dobivaju na težini, i stoga morate slijediti posebnu prehranu. Ali vlasniku ne prijeti opasnost u obliku glasnih krikova, neočekivane trudnoće mačke i obilježavanja teritorija mačkom.

Pogreška 5. Ne češljajte kosu i ne četkajte zube.

Preporučljivo je pregledavati usta mačke najmanje jednom mjesečno, posebno ako imate loš zadah od vašeg ljubimca. Postoje posebne četkice za zube za mačke, koje se mogu kupiti u bilo kojoj trgovini za kućne ljubimce.

Morate znati ispravno brinuti o dlaci, ovisno o pasmini: mačke bez dlaka potrebno je češće prati, kratkodlake mačke zahtijevaju minimalnu njegu, a dugodlake mačke je potrebno češljati često i dobro. Zbog nadgledanja, dugodlake mačke formiraju nakupine, a to može uzrokovati kožne bolesti. Također, jednom u šest mjeseci mačke s dlakom treba oprati preventivnim šamponima od raznih parazita.

Pogreška 6. Priuštite svom psu hranu sa stola

Svi veterinari su jednoglasni u mišljenju da je nemoguće hraniti psa sa stola. Želudac i crijeva pasa i ljudi različito su raspoređeni, sastav želučanog soka također je različit, tako da se probavni sustav pasa neće moći nositi s većinom hrane koju ljudi koriste. Bolje je iskazivati ​​ljubav ne ukusnim brošurama, već pažljivo odabranom prehranom.

Pravilna prirodna prehrana za psa u najvećem je dijelu monotona, vrsta specifična za hranu koja ne zahtijeva toplinsku obradu, a sastoji se uglavnom od kiselo-mliječnih proizvoda srednje masnog udjela, sirovog mesa ili sirovih vlastitih proizvoda (srca, rumena, bubrega itd.) I biljne hrane ( povrće i nešto nezaslađenog voća) u sirovom obliku, kao i u obliku usjeva od mekinja žitarica kao dodatak glavnoj prehrani.

Pogreška br. 5: Zdravlje životinja pažljivo se prati u trgovinama za kućne ljubimce, na ptičjim tržnicama i u rasadnicima.

U većini trgovina za kućne ljubimce briga za zdravlje životinja ograničena je na njihovu prehranu, a na tržnicama za ptice glavno je da životinja živi do prodaje. Vrlo je malo veterinara na egzotičnim životinjama (koje uključuju sve osim mačaka i pasa), njihove usluge su skupe: ne biste trebali vjerovati u bajke o vlastitom stručnjaku s punim radnim vremenom. Ako već imate kućne ljubimce, bilo koji pridošlica trebat će karantenu. Ako je on prvi i jedini, u prvim tjednima kuće treba obratiti posebnu pozornost na njegovo ponašanje.

Autor članka jednom je imao guštera - simpatičnog eublefara. Nakon što su ga odveli iz trgovine za kućne ljubimce, živio je oko 3 tjedna s neprekidnim liječenjem. U spomen na njega ostao je samo skupi terarij, koji se nakon toga nije mogao koristiti više od godinu dana. Da sam još uvijek imao gmazove, sve bi se moglo završiti epidemijom. Trgovina je bila specijalizirana, prodavači su tvrdili da je gušter apsolutno zdrav.

Pogreška 7. Počnite pranje s glave i ne perite zube.

Kupanje je jedan od prirodnih postupaka skrbi za psa - s preventivnog i higijenskog gledišta. Ne preporučuje se kupanje psa prema rasporedu - bolje je to učiniti prema stupnju i stupnju onečišćenja, na primjer, ako je ispao u nečem mirisnom. Mda cvili glava treba posljednja, budući da su u ovoj fazi pranja psi počeli drhtati.

Također ne biste trebali zaboraviti na zdravlje zuba vašeg psa. Da biste to učinili, posjetite veterinara, zamolite ga da dobro pregleda stanje zuba vašeg ljubimca, a također kupite posebnu četkicu i pastu u trgovini za kućne ljubimce.

Pogreška broj 6: Veterinari su izuzetno rijetki, samo ako nemate sreće

Poznati slogan je: "Ne možete si priuštiti veterinara - ne možete zadržati kućnog ljubimca" (ako si ne možete priuštiti veterinara, ne možete si priuštiti kućnog ljubimca). Naši su kućni ljubimci bolesni koliko i mi, a za to trebate biti spremni. U slučaju pasmina sklonih određenim problemima (na primjer, svi psi ravnog lica (buldozi, bubnjevi itd.) Često pate od patologija srca i disanja), razumno je stalno zadržavati veterinarske troškove.

Umjesto riječi, nekoliko brojeva. Za godinu dana autor ovog članka na jednom štakoru, koji nije imao sreće da je dobio maligni tumor u lice, uzeo je oko 120 tisuća rubalja. Sada je štakor vedar, vedar, relativno zdrav i uskoro će živjeti do vrlo stare dobi. Pored mene, nakon sljedećeg sastanka, čovjek je plaćao, pokupivši psa iz bolnice.Istodobno, u blagajni je doprinio oko polovice iznosa koji sam potrošio u godini.

Pogreška 8. Oduzmite psu maženje i komunikaciju

Psi su, za razliku od "samodovoljnih" mačaka, društvena bića. Potrebna im je komunikacija s drugim psima, a posebno s vama. Baš poput nas, potrebna im je društvena prilagodba za ispravno oblikovanje njihove osobnosti i karaktera, inače kućni ljubimac može uskoro postati sramežljiv, agresivan, prestati slušati, izvršavati naredbe. Komunikacija i pravilno provođenje vremena na ulici pomoći će vašem ljubimcu da se pravilno razvija fizički, emocionalno i društveno.

1. Kornjača

Lako je paziti na kornjače čak i za djecu. Da biste ga održali, trebat će vam prostran terarij, u kojem će se temperatura i vlaga stalno pratiti. Dovoljno je očistiti terarij jednom mjesečno i mijenjati vodu u piju svaki tjedan.

- Kopnene kornjače periodično se tope - koža na šapama i glavi se mijenja. U ovom trenutku, kornjaču trebate okupati u toploj vodi s dodatkom 1 žlice sode, a nakon kupanja podmažite kožu biljnim uljem.

- Ako su hranidba i leglo previše mekani, kljun i kandže kornjače će narasti natrag. Preraste rubove kljuna i kandži treba pažljivo uboditi bradavicama, a neravni rub obrezati fileom za nokte.

- Ne dozvolite kornjači da sama "putuje" po stanu. Možete zakoračiti na nju, može se prehladiti od slučajne propuha, a uz to, kopnene kornjače teže kopaju sve što im padne pod šapu (tepisi, papuče itd.), A kandže su im jake.

Čime se hraniti? Čvrsta trava, kupus, mrkva, repa - kornjače ne trebaju egzotične delicije.

Pogreška broj 7: Svi kućni ljubimci mogu se sprijateljiti ako uložite dovoljno napora

Čak se i dvije mačke ili 2 psa mogu međusobno mrziti i morat ćete hitno odlučiti što ćete učiniti s tim. Što možemo reći o različitim vrstama? Najgore kombinacije su grabežljivac i plijen. Ferret će zasigurno pokušati pojesti bilo kojeg glodavca, pasmine lovačkih pasa (popularni jazavci ili jack Russell terijeri vrijede i za njih) opasne su za sve male životinje, a većina flegmatičnih mačaka može se probuditi iz lovnog nagona papige koja je dovedena u kuću.

Omiljene igračke moje životinje su zadnjica s perjem i plastičnim miševima u zečjem krznu. Potrebne su dvije ili tri minute da ih rastrgnemo komadićima, lijenim od svih, a ono što ostaje nakon toga, treba pokazati kao vizualni pomoć svima koji pitaju je li moguće zadržati miša, dzungarskog hrčka sa štakorima ili ga pustiti van leti papiga.

Pogreška 9. Ne provjeravajte ovratnik prije hodanja

Glavno pravilo: pas bi trebao biti udoban. Da biste to učinili, budite sigurni da izvršite mjerenja: između vrata životinje i ovratnika 2 prsta trebaju slobodno stati (za male pse - 1 prst). Nemojte to zanemariti, jer previše tijesna ovratnica može naštetiti psu, a ako je ovratnik labav, pas ga jednostavno može ukloniti i pobjeći od vas. Ne zaboravite prilagoditi veličinu ovratnika ovisno o promjeni težine psa.

Pogreška 10. Ostavite je trajno zatvorenu u stanu

Pas bilo koje dobi i bilo koje pasmine mora provesti dovoljno vremena na svježem zraku, aktivno se kretati, komunicirati s drugim psima i istraživati ​​svijet. U nedostatku odgovarajuće tjelesne aktivnosti, pas će prosvjedovati na svoj način: dosadit će mu i nema kamo uložiti višak energije, što je prepuno izmučenih stvari, uništenog namještaja i drugog huliganstva. Osim toga, dugotrajna fizička aktivnost i pravilan trening neophodni su za zdravlje vašeg ljubimca i vaš duševni mir: doći će iz šetnje pas jednostavno zaspati i neće postati nasilnik.

Pogreška broj 8: značajke prehrane su nevažne

Mnogi čistokrvni psi i mačke imaju problema s probavom, u pravilu im treba poseban plan prehrane. Ježevi i gušteri trebaju insekte (žohari ili cvrčci) ili hranu koja se temelji na njima. Čime ćete hraniti vašeg ljubimca i gdje ćete dobiti pravu hranu, preporučljivo je razmisliti unaprijed. Ako im namjeravate dati „ono što mi jedemo“, vrijeme je da ponovno pročitate stavku o veterinarskim troškovima.

U jednom trenutku, zaista sam želio šećer Posum - najslatkiju leteću vjevericu. Tek su se počeli prodavati u svakoj trgovini za kućne ljubimce. No, nakon što sam pročitao recenzije, odbio sam tu ideju: osim voća bilo je potrebno u prehranu uključiti i insekte, koje Posumi radije jedu na barbarozno neuredan način. Čak je i za mene, otvrdnuto tarantulama, opisano jedenje bilo neprihvatljivo. I dobro je da je to bilo razjašnjeno unaprijed, a ne u procesu brisanja tapeta od posljedica posebno uspješnog obroka.

Budgies

Najčešće pogreške u sadržajušto vlasnici ovih ptica čine:

 • Papagaj stalno sjedi u kavezu. Potrebno mu je osigurati vrijeme i siguran prostor za dnevne letove, inače će se ptica jednostavno osušiti - zbog nedostatka odgovarajuće fizičke aktivnosti i dosade.
 • Dijeta se sastoji samo od žitarica. U divljim uvjetima, papige se hrane ne samo zrnom. Diverzifikacijom prehrane svježim povrćem, voćem, travama, granama drveća pružit ćete učenicima dobro zdravlje i raspoloženje.
 • Papiga nema pijeska i krede u prehrani. Ne znaju svi da ptice nemaju enzime koji probavljaju hranu - za to im treba pijesak. I kreda je potrebna kao izvor kalcija.
 • Ne pazim na papagaj. Često se igraju i razgovaraju s pticom prvih tjedana nakon kupnje, a zatim zaboravljaju. Papige su društvena bića, trebaju im svaki dan odvojiti vrijeme za komunikaciju i igre, barem pola sata.
 • Ljutnja na nestašnog ljubimca. Huliganizam i agresija papiga imaju razlog: to može biti nevidljiva bolest ili malo pažnje posvećujete svom ljubimcu (on se također može uvrijediti i osvetiti).
 • Samo-lijek ptica. Na prve čudne simptome, odmah idite veterinaru - on će prepoznati uzrok bolesti i propisati potrebno liječenje. Samo-lijek ili liječenje na internetu prepun je smrti ptice.
 • Uhvatite pticu u šaku. Ptice doživljavaju stres kad ih uhvate u šaku. Papige treba nositi na prstu ili ruci.
 • Kavez ne smije biti u sobi u kojoj postoje snažni parovi (kuhinja, kupaonica). Također, ne trebate ga smjestiti u prostoriju u koju ljudi rijetko odlaze, i to na propuh.

Pogreška br. 9: Moderna životinja izgledat će sjajno na fotografiji i oduševiti životom

Poziranje na Instagram fotografiji s dobermanom ili Akita Inu na povodcu je vrlo lijepo, no radost i radost pretplatnika malo će vam pomoći kad morate riješiti probleme obuke psa kojeg je teško trenirati. Kupnja bilo koje životinje kako bi izgledala hladnije u očima drugih je očito katastrofalna opcija. S takvom motivacijom, ne mislite da će 90% vremena s njim biti ispunjeno ne divnim pogledima drugih, već rutinom.

Kao dijete imao sam neobično lijepu sijamsku mačku (zapravo tajlandsku, ali tada su je svi zvali siamska) mačka. Bila sam strašno ponosna što imam takvog ljubimca. Međutim, zbog neiskustva nismo uzeli u obzir da ova pasmina zahtijeva puno komunikacije. Štoviše, to zahtijeva vrlo glasno i često, a u nedostatku pažnje životinja počinje prljati. Kao rezultat toga, godinu dana kasnije, mačka je sreću našla s prijateljima u velikoj privatnoj kući gusto naseljenoj ljudima i životinjama, a dobili smo važnu lekciju.

Gvinejske svinje

Na što vlasnici ovih životinja moraju obratiti pozornost:

  Vrlo važna stvar pri kupnji zamorca je normalan "životni prostor". Najpopularnije vrste kućišta su kavez s dubokim pladnjem i terarij zamorca.

Njega kose i kandži. Potrebno je obrezati kosu tijekom topljenja ili tijekom stvaranja zapetlja. Postoji i takva stvar kao što je proljetna frizura - provodi se u preventivne svrhe. S početkom vrućine, možete kratko pokositi svinju, dati koži malo odmora. Kupanje kratkodlakih pasmina dovoljno je jednom tjedno, a za dugodlake pasmine - jednom svaka tri dana. Veterinari preporučuju rezanje noktiju svakih šest mjeseci.

Koliko god bilo žalosno iskazivati ​​se, ali domaći zamorci često se razbole i umiru zbog neuhranjenosti. U tom su pogledu glodavci općenito vrlo nježna stvorenja. Dijeta zamorca trebala bi biti 60% sijena, 20% stočne hrane i 20% svježe trave, povrća i voća. Gvinejske svinje se hrane 2 puta dnevno - male pasmine, 3 puta - velike. Seno i voda s vitaminom C otopljenim u njemu moraju stalno biti u stanici. Fiksne životinje često pate od želučanih bolesti.

Svojim ljubimcima želimo dobro zdravlje i dug život. Nadamo se da će vam ovaj popis pogrešaka pomoći da bolje razumijete svoje favorite i pratite njihovu dobrobit. I s kakvim ste greškama u skrbi za kućne ljubimce naišli?

Pogreška broj 10: Sve će biti u redu. Jednom zauvijek

Pas će morati dugo i naporno trenirati, mačku će morati naučiti na pladnju i vrhovima kandži (i, eventualno, zbogom omiljenoj tapeti i kauču), a zamorci će mirisati. Čak i ako se štene odmah počne poslušati, mačić će savladati toalet, a iz kaveza ćete osjetiti samo laganu aromu sijena - neka ovo bude ugodno iznenađenje. Tada neizbježno nastale poteškoće neće vas zbuniti i neće pokvariti vaš stav prema novom članu obitelji.

Kad sam uzeo štakore, odmah sam upozorio svoga muža: to su glodavci, i to treba zapamtiti. Imao sam sreće: čak i na kauču na kojem hodaju još uvijek su samo 2 mala flastera, ali ako jedan od njih pokuša okusiti, na primjer, majicu osobe koja je sjedila na sofi, neće se uvažiti pritužbe. Uvijek upozoravam i one koji žele staviti svoj prst u kavez da štakori grizu, iako sam svih 5 godina patila - i to greškom. Što ako?

Greška br. 11: Prekomjerna izloženost odmoru može se pronaći sama

Ako se radije opustite na odmoru kod kuće ili u zemlji, ovaj predmet možete preskočiti. Međutim, za one koji preferiraju putovanja, prekomjerna izloženost bit će bolna točka. Unaprijed razmislite gdje ćete ostaviti vašeg ljubimca. Plaćeni prekomjerni izlaganja za pse i mačke imaju svoje nedostatke: česte infekcije zbog velikog broja životinja na relativno malom području i činjenice da na vaše kućne ljubimce ne možete obratiti puno pažnje.

Prije mog odmora svi moji prijatelji započinju tradicionalnu potragu: trebaju otkriti za koga treba ostaviti mačku ili psa. Mnogi imaju popis ljudi kojima se mogu obratiti. U Rusiji mnogi nose pse sa sobom, iako je to nezgodno. Egzotika je još složenija: koristio sam ponijeti pauka u kutiju na posjet - uz pristanak zemlje domaćina. Ali ne mogu zamisliti što da radim u takvoj situaciji, na primjer, s gavranom ili rakunom. Vjerojatno, tražiti iste entuzijaste ili ne ići na odmor.

Pogreška br. 12: Životinja je sjajan dar

Mnogi od nas mogu nehotice odustati: "Kakva slatka kornjača chinchilla squirrel zamijeni potrebnim." Ali samo će nekoliko biti sretno ako im se na sljedećem odmoru u kutiji uistinu predstavi svoj „san“. Uostalom, jedno je sanjati, a sasvim drugo paziti, osigurati potrebne uvjete i školovati se. Štoviše, malo ljudi odjednom daje životinjama potreban pribor, na primjer, kavez ili terarij. Kao rezultat, na primjer, kornjača s crvenim ušima neće dugo i nesretno živjeti u slivu ili malom akvarijumu, ili će završiti u obližnjem ribnjaku kad se ispostavi da raste ogromno, jede, miriše i puno ugrize.

Ako i dalje razmišljate kako neočekivano usrećiti voljenu osobu s novim kućnim ljubimcem, ponovno pročitajte ovaj članak: koliko morate uzeti u obzir. Ali nadarena osoba u početku je lišena ove mogućnosti. Je li to lijep poklon?

Imate li kućnih ljubimaca? S kojim ste neočekivanim problemima naišli?

Štakori

Ne igraš se stvarno sa štakorom, ali svejedno ti treba tvoja pažnja. Međutim, ovdje se problem usamljenosti rješava lakše: kupite dva istospolna glodara i veliki kavez, opremite ga igračkama, tunelima, kućama i mirno krenite na posao.

Štakori su vrlo društvena bića, trebaju živjeti u društvu.

To potvrđuje eksperiment sa štakorima i drogama, koji je opisao u govoru na TED konferenciji Johan Harry. Kad je štakor živio sam, bez igračaka i druženja, lako se naviknuo na drogu i ubrzo umro od predoziranja. I u parku s pacovima, u kojem je živjelo nekoliko pojedinaca, mogli su se slobodno družiti, igrati se i pariti. Kao rezultat toga, niti jedan štakor nije bio ovisan o drogama, iako je u kavezu uvijek bila posuda s opojnom supstancom otopljenom u vodi.

Johan Harry je ispričao ovu priču kako bi pokazao da usamljenost i dosada dovode do droge i ljudi. Ali ovaj eksperiment pokazuje i kako se štakori osjećaju loše bez društva.

Ako ste čvrsto odlučili nabaviti jednog glodavca, trebat će mu mnogo vaše pažnje i mogućnost da bude izvan kaveza. Štakori su vrlo pokretni i radoznali, stalno im treba puzati, penjati se na visoko tlo, kopati po stvarima, pronaći nešto novo.

Rakuni

Rakuni su vrlo nestašna i pokretna bića koja zahtijevaju stalnu pažnju. Ako rakuna ostavite samog, on će jednostavno uništiti stan, popeti se u bilo koji ormar, raštrkati, razbiti i rastrgati vaše stvari.

Ako svog kućnog ljubimca dugo zatvarate u skučenom prostoru, na primjer, na balkonu ili u kavezu, ne igrajte se i ne komunicirajte s njim, on postaje potpuno divlji i umjesto znatiželjne domaće životinje, dobit ćete divlje prugasto stvorenje.

Jeste li odlučili nabaviti rakuna? Zapamtite da ćete većinu svog slobodnog vremena morati provesti zabavljajući životinju i pazeći da ona ništa ne pokvari.

Kućni ljubimci

Ježevi su simpatične male životinje kojima stvarno treba minimalna pažnja od tebe. Međutim, treba imati na umu - ako rijetko kontaktirate s takvim kućnim ljubimcem, onda jež može postati prilično agresivandonoseći puno problema.

Ježevi su napravljeni za vas ako volite neovisne životinje. Po prirodi su samci i obično vode odgovarajući način života. Bolje je ježa držati u kavezu (kao za kuniće), ali ne zaboravite - oni se mogu popeti jako dobro, i zašto ga zatvorite poklopcem kako se jež ne bi skliznuo.

Ježevi uglavnom jedu hranu za mačke ili pse, ali je potrebno u prehranu povremeno dodavati jaja, insekte, povrće i voće, kuhano meso. Osim toga, ježeve treba redovno okupatiodržavajući ih čistima.

Također biste trebali znati da su ježevi vrlo osjetljivi na razne bolesti (barem u usporedbi s mnogim drugim životinjama), zato budite oprezni. Ježevi su sjajni kućni ljubimci za stariju djecu. Ako obratite više pažnje na ježeve, oni postaju prilično poslušni i društveni.

Gvinejske svinje teško se mogu nazvati neobičnim kućnim ljubimcima. Ova simpatična stvorenja koja su često uključena u svoje ruke prijateljski i druželjubivi, istodobno su jedan od najvećih glodavaca.

Odrasli zamorci mogu biti dugački i do trideset centimetara. Vrlo su simpatični i vole komunicirati sa svojim vlasnicima i drugim zamorcima. U prosjeku žive od pet do deset godina. To su najbolje životinje od kojih možete početi navikavati djecu bilo koje dobi na brigu i odgovornost.

Gvinejske svinje su mnogo manje temperamentne od, primjerice, hrčaka, i manje je vjerojatno da vas ugrizu. Međutim, potrebna im je stalna njega. Dijeta svinja treba se sastojati od posebne granulirane hrane, sijena, kao i povrća i voća.

U trgovinama za kućne ljubimce prodaju se prijenosni kavezi za zamorce u koje možete dodavati razne dodatke (kućice) kako bi se vaša svinja imala gdje sakriti.Međutim, vodiči na kotačima ne preporučuju se zamorcima, jer vaš ljubimac može lako ozlijediti noge i leđa.

Hrčci su izuzetno popularni kao kućni ljubimci, zbog slatkog izgleda, pahuljastog krzna i relativno niskih troškova održavanja. Obično su lako vam dopusti da pokupite sebeiako neke od njihovih malih vrsta mogu biti prilično užurbane, posebno ženke.

Veće vrste, poput sirijskog hrčka, mirnije su i prikladnije za vašu djecu, koja će sigurno poželjeti izaći s njima. Osim toga, velike vrste hrčaka nisu toliko nježne, prilično poslušne i, tako reći, obrazovanije.

S druge strane, hrčci su također potpuno samodovoljni samotnjaci, pa im je potrebna takva prilagodba u kavezu kao tuneli, prolazi i volan za održavanje zdravlja. Osim toga, njima nisu nužno potrebni partneri.

Međutim, nedostatak je kratak život hrčaka - od dvije i pol do tri godine. To znači da treba se mentalno pripremiti na iskustva svog djeteta zbog smrti kućnog ljubimca. Usput, hrčci su uglavnom noćni, veći dio dana ostaju u stanju hibernacije.

2. budgie

Dobro opremljen kavez glavno je što papiga treba. Zdjela za piće, hranilica i kada za kupanje obvezni su predmeti u unutrašnjosti. Kavez bi trebao biti pravokutni, prostran, dobro, ako ne postoje samo motke, već i ljuljačka ili ljestve. Pijesak se može sipati na dno kaveza. Bolje je staviti kavez na svijetlo mjesto (ali ne na suncu), a ne na propuh - što je svjetlija soba, bolje će se papagaj osjećati.

- Papige se također tope. Prva molta počinje u 4-6 mjeseci i nastavlja se tijekom cijelog života. Papige same izvlače mrtvo perje i to je gotovo neprimjetno, ali ako primijetite ćelave mrlje, onda biste trebali biti oprezni. Vjerojatno je uzrok stresu, nedostatku vitamina, iscrpljenosti ili prehladi.

- Kako vrh kljuna ne izraste iz papige (to ga sprečava da jede), predlažite da ptica kljuca svježe grane (po mogućnosti lipe ili planinskog pepela) ili posebne mineralne kamenje.

- Ako želite da papagaj govori, uzmite samo jednu papigu, bez obzira na spol, i ne postavljajte ogledalo ili igračke nalik na ptice u kavez.

Čime se hraniti? Specijalizirana hrana i hrana za papagaja mogu se kupiti u bilo kojoj trgovini za kućne ljubimce. Ali vodi se mora posvetiti posebna pažnja. Voda iz slavine i kuhana voda neće raditi jer je klor sadržan u njima izuzetno štetan za ptice. Bolje je kupiti pitku mirnu vodu. Tijekom topljenja korisno je dodati 2-3 kapi svježe iscijeđenog limunovog soka u vodu.

Naša manja braća

Možda štakor nije prvo što vam padne na pamet kad vaše dijete iznenada izrazi želju da primi kućnog ljubimca kao poklon. Uzalud. Štakor je vrhovno društvena i pametna životinjaza koju je potrebna minimalna njega.

Osim toga, vrlo su razigrani i vole se brbljati oko sebe sa svim vrstama igračaka, loptica, konopa i čak se mogu zabaviti uz rola toaletnog papira radi vlastitog zadovoljstva. Ispada da su štakori idealni mali kućni ljubimci?

Ispada da je tako. Osim susretljivosti, inteligencije i društvenosti, demonstriraju velika naklonost prema njihovim gospodarima, Drugim riječima, budite spremni na činjenicu da će i vaša djeca upaliti uzajamnost prema njima.

Štakori imaju divno pamćenje za takva mala stvorenja. U hrani su vrlo nepretenciozni, iako za njih možete kupiti i najprikladniju hranu u odgovarajućim trgovinama. Međutim, poput hrčaka, štakori imaju vrlo kratak životni ciklus - od dvije do tri godine.

Gerbilke su kolektivne životinje koje tvore kolonije u prirodnom okruženju. Zbog toga se preporučuje njihovo držanje u malim skupinama - od dvije do četiri jedinke. Ali ne bojte se - sadrže ih vrlo jeftino.

Oni više vole miješanu hranu, često čine prilično velike zalihe hrane (ako se ukaže prilika). Mogu se pokupiti i pomilovati, ali to trebate učiniti vrlo pažljivo, budući da su komadići izuzetno osjetljiva stvorenja, lako im je naštetiti.

Postoji vrlo velik broj vrsta gerbila, ali kod kuće često sadrže tzv Mongolska gerbila, Te su životinje velike uredne i praktički ne mirišu. Za razliku od hrčaka, junice nisu noćne životinje.

Oni su prilično neovisna stvorenja, tako da se mogu zabavljati dugo vremena. Životni vijek zamka je prilično mali - od tri do četiri godine, što se vrijedi psihički pripremiti unaprijed.

Ferrets su izuzetno aktivne, strahovito radoznale i izuzetno okretne životinje. Štoviše, vrlo su lijepog izgleda i imaju lepršav kaput koji je vrlo ugodan na dodir. Žive duže od mnogih svoje male braće - od osam do deset godina.

Čim će se divota pustiti iz kaveza, odmah će početi žuriti oko kuće, proučavajući svaki kutak i kliknuti, tako da ih ne bi trebali ostavljati iz kaveza bez nadzora. Ako je vara vani, netko mora paziti na njega, inače ćete se mučiti da to potražite kasnije.

Definitivno im treba više pažnje od štakora ili hrčaka, jer se ne osjećaju ugodno ako su cijeli dan u kavezu. Ispada da je poprilično paradoksalna situacija - pahulje ne bi trebale biti bez nadzora izvan kaveza, ali držati ih u kavezu cijeli dan je nepoželjnočak i ako niste kod kuće.

Ferretsi voljno idu ruku pod ruku. Neće vas ugristi, osim ako ih, naravno, slučajno ne naštetite. Te se životinje mogu cijeli dan igrati s vama ili vašom djecom. Svoju lijepu posebnu privlačnost stječu negdje bliže tri godine.

Od svih krznenih kućnih ljubimaca koji se nude na ovom popisu, najviše su dlakave činčila. Krzno im je gusta i svilenkasta. Zbog toga, činčila vjerojatno najugodnije za pokupiti i udarati.

S druge strane, činčila se zapravo ne vole cijediti. Bolje dajte joj priliku da trči oko vašeg doma. Odrasla činčila doseže duljinu do 30 centimetara, pa čak i više, osim toga, ženke su veće od mužjaka.

Činčila praktički ne emitiraju neugodan miris. Pa čak ni njihov iscjedak ne miriše nekoliko dana. Ove slatke životinje žive od 10 do 15 godina. Boje krzna ove kreacije kreću se od najlakših tonova do crnaca poput čađe.

Činčila ne zahtijevaju mnogo pažnje. Hrane se posebnom hranom koja se slobodno može kupiti u trgovinama za kućne ljubimce. Bolje je spajati muške činčile u parovima. No, ženke ovih životinja su jedinke, pa ih se može držati jedna po jedna.

4. Štakor

Sve što trebate je kavez, posteljina i igračke. Štakore treba držati u metalnim kavezima s finom žičanom mrežicom. Ako nemate vremena za šetnju svog kućnog ljubimca, najbolje je staviti štakora u višekatni kavez i tamo staviti više igračaka, konopa, ljestvi tako da životinja ima što raditi. Kao leglo možete koristiti velike pilane ili drvena punila. Preporučuje se čišćenje kaveza jer postane prljav i smrdi.

- Štakori mogu zapamtiti svoje nadimke i mogu se trenirati.

- To su vrlo aktivne životinje i definitivno im trebaju šetnje stanom. Budite oprezni: životinje isprobavaju "na zub" sve što naiđe na njih i osobitu prednost dajte žicama.

- Još jedan minus je što štakori obilježavaju njihov teritorij: ženke imaju gotovo bez mirisa, a mužjaci imaju blagi, ali neugodan miris.

Čime se hraniti? Najlakši način korištenja gotovih dijeta. A za brušenje zuba štakorima morate dati posebne brikete, koji se također prodaju u trgovinama za kućne ljubimce. Neke životinje najradije grizu grane voćaka, najbolje je jabuka i šljiva.

Kućni ljubimac za vaše dijete

Pustinjaka rakova nikako nije najčešći ljubimac s ovog popisa preporučenih kućnih ljubimaca. Međutim, vrlo su obrazovani i vrlo jeftino za održavanje, dakle, pogodno za ovu ulogu.

Da biste ih zadržali, potreban im je akvarij s 15 centimetara pijeska s šljunkom na površini, kako bi se vaš ljubimac mogao kretati, penjajući se. Pustinjak-rak se može slobodno pokupiti, ali sasvim je sposoban za rad bez nježnosti teleta.

Ovo je vrlo mirna, mirna životinja, uopće nije poput onih kućnih ljubimaca koje želite pokupiti i kućnih ljubimaca. Pustinjaka rakova najbolje se vidi izdaleka kao i on polako se kreće u svom akvarijuzakopavši se u pijesak kako bi tamo sakrio svoju sofisticiranu njušku.

Ova mala stvorenja vrlo su društvena i prilično sposobna pomoći vam da uljepšate usamljenu večer u vašem društvu. Ponekad možete čuti i pustinjačku raku kako proizvodi karakteristične zvukove.

Rakovi pustinjaci mogu živjeti i do trideset godina, a da ne trebaju posebnu pozornost. Ipak, rakovi vole razne dijete, pa im se možda neće svidjeti kad se hrana ponavlja. Ako ste ih hranili ribom, onda sljedeći put je bolje dati posebnu hranu ili voća i povrća.

Osim toga, treba im dati svježu dekloriniranu i slanu vodu u zasebnim spremnicima. Rakovi pustinjaci obično se skrivaju u praznim školjkama. Potreban im je kalcij, zbog čega je vrijedno s vremena na vrijeme baciti školjke odgovarajuće veličine u svoj akvarij.

Općenito, rakovi pustinjaci su svejedni uklanjači, stoga, uz njihovu uobičajenu hranu, i vi treba ih hraniti ostacima ribe, Ali povrće i voće prvo treba dobro oprati u istoj dekloriranoj vodi.

S pustinjskim rakovima treba postupati izuzetno pažljivo. Unatoč činjenici da ova životinja ne povlači puno vremena na sebe, rakovi pustinjaci su društvene životinje, pa ih treba držati u skupinama od tri do četiri jedinke.

Papagaji su jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca i za to postoje razlozi. Vrlo su razigrane prirode i vole komunicirati, a da ne spominjemo njihove atraktivan izgled.

Postoji mnogo različitih vrsta domaćih papiga, raznih boja - od jednostavne sive do obojene u svim bojama duge. Papige imaju dug životni ciklus. Neki pojedinci mogu preživjeti i do 80 godina ili više!

Kao što znate, ova druželjubiva stvorenja imaju mogućnost kopiranja različitih zvukova koje čuju. Treba biti oprezan s riječima, ili ne vaša djeca mogu naučiti par novih riječi od papagajašto ćete se jako iznenaditi!

Papagaji je potreban kavez koji će biti dovoljno velik da mogu raširiti krila i letjeti s jednog bremena na drugo. Ove ptice vrlo vole krekere od orašastih plodova i soli.

U njihovoj ćeliji potrebno je redovito održavati čistoću. Unatoč društvenosti ne možete izbjeći da vas ubode kljunovima u prstima, jer baš ne vole biti pokupani (posebno stranci).

Papagaji su vrlo aktivni kućni ljubimci. Mogu biti prilično bučni, nekoliko minuta emitirajuće prodorne vriskove dok im se ne obrati pažnja. Ako ste sebi kupili takvog kućnog ljubimca, onda trebate biti spremni na cjeloživotnu brigu o njima.

Zečevi, koji su vrlo simpatična, simpatična i inteligentna stvorenja, vrlo su razigrani. Međutim, ove se životinje teško preporučiti maloj djeci, kao zečevi ne vole da ih se grubo zgrabi: Nagli pokreti djece mogu ih uplašiti.

Kunići su sjajni kao pokloni za stariju djecu koja razumiju kako se s njima nositi. I tada pokazuju miran i smiren karakter. Uz to, vrlo dobro reagiraju na trening (još jedan plus njihovom krznenom krznu).

Da bi zečevi ostali zdravi, trebaju svakodnevna tjelesna aktivnost, Iz hrane ovim životinjama treba dati posebnu hranu, kao i određenu količinu povrća i voća.

Postoji širok izbor zečeva različitih vrsta, oblika, veličina i boja. Neke vrste zahtijevaju svakodnevno češljanje, što pomaže u čišćenju kose. U stvari, to su neki od najnapaženijih glodavaca na našem planetu.

Lako se možete vezati za njih, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da žive od pet do deset godina. Kuniće je potrebno redovito puštati iz kaveza dok se igraju s njima. Ove životinje izuzetno slab probavni sustavStoga zahtijevaju posebnu brigu i stalno praćenje.

5. činčila

Suprotno uvriježenom mišljenju, održavanje činčila nije previše dugotrajan zadatak, glavna stvar je poštivanje nekoliko obaveznih pravila. Kavez s činčilom mora biti vrlo prostran (veličine najmanje 80 × 70 × 60 cm), unutra moraju biti najmanje dvije drvene police na različitim razinama i drvena kuća. Bolje je odabrati zglobnu, duboku i metalnu zdjelu - i popraviti je iznad police. Na dnu kaveza može se staviti piljevina ili drveno punilo. Činčila nema mirisa, tako da nema potrebe svakodnevno čistiti kavez.

- Morate se pripremiti za kupanje činčila. Trebat će vam spremnik s visokim stranama i poseban pijesak za činčila (pijesak za ptice nije prikladan). Pješčana kupka treba staviti u kavez noću svaka 3-4 dana, a životinja će rado provoditi higijenske postupke.

- činčila ne podnose nasilje nad sobom i potpuno su neprikladna kao dječja igračka. Uz grubo rukovanje, činčila će postati sramežljiva i može početi gristi.

Čime se hraniti? Možete hraniti činčile jednom dnevno, po mogućnosti navečer. Najlakše je hraniti posebnom hranom, može se dati za jedan do dva dana prstohvatom sijena ili osušenih lišća. Kao poslastica su pogodne sušene jabuke, mrkva, glog, divlja ruža i jeruzalemski artičoka. Ne dajte orašaste plodove, sjemenke, grožđice, kandirano voće, sušene marelice.

6. zamorci

Ovi kućni ljubimci su nepretenciozni u svojim potrebama i uvijek su zadovoljni životom. Životinja samo treba odrediti svoje mjesto na kojem može naći utočište - to može biti plastična kutija, plitki akvarij ili plastični kavez s roštiljem. Za leglo se koriste sijeno, piljevina i slama. Neki koriste leglo za mačke - dobro upija vlagu i mirise.

- Zamorci vole sjediti u rukama vlasnika i, za razliku od hrčaka, mogu ih sigurno pustiti da šetaju po kući. Ako je kavez na podu, nakon šetnje svinja se sama voljno vraća kući.

- Ovo su stada, zato ih ne biste trebali držati same. Ako nemate vremena posvećivati ​​svom ljubimcu puno pažnje, možete ga učiniti prijateljem. Svinje se dobro slažu ne samo s rođacima, već i, na primjer, s patuljastim zečevima.

Čime se hraniti? Gvinejske svinje su životinje s dobrim apetitom, tako da morate pratiti njihovu "figuru". Oni savršeno jedu specijalizirane namirnice, a ne odbijaju povrće, voće, bilje, sjemenke, žitarice, maslačak i sijeno. Važno je promatrati režim, odnosno hraniti životinju svaki dan u isto vrijeme, dajući navečer većinu dnevne norme. Morskim svinjama preporučuje se dodavanje vitamina C u pitku vodu.

7. Madagaskarski žohar

Ovo su najsigurnije životinje iz egzotike, ali koliko je ugodno drugo je pitanje. Da bi stvorili ugodno okruženje, žohari trebaju opremiti akvarij, čije će dno biti prekriveno piljevinom pomiješanom s lišćem. Preporučljivo je osigurati žoharima skloništa: budući da su noćni stanovnici, tijekom dana će izbjegavati svjetlost. Za skloništa su prikladne male kartonske kutije ili cilindri od toaletnog papira. Akvarij čvrsto pokrijte staklom ili posebnim poklopcem, u protivnom će stanari izaći i puzati po kući, a čak se i vlasniku to neće svidjeti.Žohare se obično čisti jednom mjesečno ili čak rjeđe, osim za čišćenje nehrane hrane (iako se to rijetko događa).

- Bit će lijepo staviti akvarij suhih grana i šipraža, duž kojeg će insekti puzati s velikim zadovoljstvom.

- žohari moraju imati pristup vodi, ali mogu se utopiti u običnom piju, tako da je bolje staviti komad pjene natopljene u vodu na tanjur.

- Temperatura u akvarijumu treba odgovarati 25–32 ° C, a vlaga zraka bi trebala biti približno 65%, za to je potrebno prskati akvarij 3-4 puta tjedno toplom vodom.

Čime se hraniti? Madagaskarski žohari su svejedni, rado će jesti banane, jabuke, mrkvu, suhe kolačiće, kuhana jaja, povrće, bilje, biljke. Da biste ojačali ljusku, preporučljivo je u svoj jelovnik uključiti hranu koja sadrži kalcij.

8. Kukuruzna zmija

Vodoravni terarij s volumenom od 80 litara pogodan je za održavanje zmija kukuruza. Terarij bi trebao biti dobro zaključan, jer su kukuruzne zmije pravi majstori bijega. U terariju je potrebno ugraditi cuvettu s vodom, gdje bi se zmija mogla sigurno plivati ​​tijekom razdoblja topljenja i opremiti kuću za sklonište. U kuću je preporučljivo dodati zmijske grane i vlasi. Tlo u terariju nije obavezno, ali može se koristiti šljunak ili krupni pijesak. Jednom dnevno terarij treba prskati toplom vodom.

- Kukuruzna kornjača je relativno mala, rijetko prelazi 1,5 m duljine, nije izbirljiva prema hrani, dobro se osjeća u širokom rasponu temperatura i vlažnosti i ima mnogo varijacija u boji. Savršeno prilagođen životu u stanu.

- Ove zmije obično imaju smiren karakter i brzo se naviknu na ruke. Međutim, nakon što je zmija pojela, ne treba je uzimati 2-3 dana.

Čime se hraniti? Polozov se hranio laboratorijskim miševima, štakorima, hrčcima, kokošima. Hranjenje se obavlja otprilike jednom u pet dana. Zajedno s hranom treba davati različite mineralne dodatke, na primjer, zdrobljene ljuske jaja i pripravke koji sadrže kalcij.

9. Divoliki puževi (Achatina)

Bilo koja plastična posuda ili mali akvarij mogu postati kuća za Ahatinu. Jedino je što mora odgovarati veličini puža i "rasti" s njim. U poklopcu koji pokriva spremnik potrebno je napraviti nekoliko rupa kako bi se omogućio pristup zraku. Na dno spremnika sipajte tlo za Achatinu - supstrat treseta i sjeckana kokosova vlakna. Lagano navlažite tlo iz pištolja za prskanje - i to ne možete promijeniti u roku od 2-3 mjeseca.

- Ahatini se prilično jednostavno uzgajaju: ovi puževi su hermafroditi, pa je par puževa sposoban za razmnožavanje.

- Puževi su puno ljepši od tarantula i žohara, a za razliku od riba, kopneni puževi mogu se držati u rukama.

Čime se hraniti? Puževi rado jedu listove salate i maslačka, mrkvu, hercules, bundevu, lubenicu, kupus, krastavce, pa čak i suhu hranu za akvarijske ribe. Obvezni gornji preljev za Achatina je zdrobljena ljuska jajeta.

10. Mačka

Glavna stvar je dati mački mjesto da jede u kući, redovito je hraniti i pustiti je da odabere mjesto za odmor. Mačke ne trebaju hodati, mogu ostati izvan stana cijeli život. To su vrlo čiste životinje: stalno se brinu o sebi, a također se trude održavati svoje mjesto čistim. Kupanje mačke uopće nije potrebno - samo je češljajte jednom tjedno. To je sasvim dovoljno da mačka ne pojede vlastitu vunu i ne ostavlja je na namještaju i sagovima.

- Naučite mačku na pladnju vaš je prvi prioritet. Ako u kuću odvedete mačića, a ne odraslu uličnu životinju, to nije tako teško postići.

"Sve mačke vole oštriti kandže, a nije ih briga koliko košta vaša omiljena sofa." Da biste sačuvali imovinu, obučite svoju mačku na grebanje. Ovo nije teško: postoje sprejevi koji plaše mačku i privuku je na određeno mjesto gdje trebate / ne trebate oštriti kandže.

- Ne zaboravite na mreže na prozorima i rešetke s malim mrežicama na balkonima - ovo je jamstvo da mačka neće skočiti kroz prozor zbog „plijena“ u obliku ptice i insekta.

Čime se hraniti? Postoji velik izbor specijaliziranih feedova za sve uzraste i pasmine. Bolje je hraniti mačku dva puta dnevno - ujutro i navečer, u isto vrijeme.

Igračke uživo?

Kada nabavljate životinju, iako nije teško skrbiti, trebate razmisliti o činjenici da ćete morati uložiti neke napore kako biste je obrazovali i održavali. Životinja nije predmet interijera ili lijepa igračka kojoj se prije ili kasnije može dosaditi.

Pronašli ste grešku? Odaberite tekst i pritisnite Ctrl + Enter.

Tvorovi

Ferrets se dobro slažu s psima (ne lovačkim pasminama) i mačkama, kao i drugim dihurima. Ova životinja spava 18-20 sati dnevno, a usmrćene životinje mogu duže izdržati. Stoga kućnom ljubimcu neće biti dosadno većinu vašeg radnog dana. A kad se vratite kući, možete joj posvetiti dovoljno vremena.

Pin
+1
Send
Share
Send

Pogledajte video: Svi su mislili da su pronašli psa, međutim, ono što su pronašli je bilo nešto sasvim drugo (Travanj 2020).