Najviše

Pasmine mini-konja i njihovo održavanje

Pin
+1
Send
Share
Send

 • Osigurajte članak.
 • Pronađite i stavite u obliku fusnote poveznice na neovisne autoritativne izvore koji potvrđuju ono što je napisano.
Nakon popravljanja problema, isključite ga s popisa parametara. Nakon što ukloni sve nedostatke, ovaj predložak može izbrisati bilo koji sudionik.

Minijaturni konji - pasmine konja karakterizirane kratkim rastom (do 86 cm u grebenu) i konstitucijom karakterističnom za jahanje konja. Za razliku od ponija, koji su također kratki, mini-konji imaju dužinu udova proporcionalnu trupu i format tipičan za jahanje konja.

Zbog male veličine, dobrog izgleda i atraktivne vanjštine, minijaturni konji postali su rasprostranjeni i sada se uzgajaju u mnogim zemljama širom svijeta. Danas postoji nekoliko pasmina mini-konja, od kojih su najpoznatije: falabela, američka minijatura i mini-appaloosa.

U Rusiji je minijaturne konje prvi put registrirao All-Ruski znanstveno-istraživački institut za uzgoj konja (All-Russian Research Institute of Horse Breeding) 2004. godine. Uzgoj minijaturnih konja u Rusiji provode privatna gospodarstva na kojima su zastupljene gotovo sve pasmine mini-konja.

Falabella

Minijaturni konji Falabella uzgajani su u Argentini na ranču Recreo de Roca u blizini Buenos Airesa od strane obitelji Falabella prije stotinu godina. Postoji legenda da je početak pasmine dao minijaturni stabljik, čije porijeklo ostaje misterija, uhvaćen na rupi za zalijevanje. Konji Falabella nose dominantni gen, što dovodi do smanjenja veličine potomstva dobivenog od njihovih križeva s velikim konjima.

Falabella posjeduje dodatak konja za jahanje: imaju vitke noge, elegantnu svijetlu glavu i vrat, male kopite. Visina grebena - 50-75 cm, težina oko 50-60 kg (postoje primjerci ispod 40 cm i težine manje od 30 kg). U pasmi su prisutne sve boje.

Pasmina se proširila svijetom kao ukrasne životinje. Zahvaljujući mirnoj, dobronamernoj raspoloženosti i razumijevanju, ovi su konji idealni partneri u igrama za djecu. Jašu djecu do 3-5 godina, a tim konja s parom konja lako prevozi odraslu osobu.

Američka minijaturna pasmina konja

Predstavnici ove pasmine potomci su minijaturnih konja koji se u Ameriku izvoze iz Europe, šetlandskih ponija i argentinskih konja Falabella.

1978. osnovano je Američko udruženje minijaturnih konja. Standard za uzgoj predviđa registraciju konja s visinom grebena koja nije veća od 34 inča, tj. 86 cm.

Američki minijaturni konji se odlikuju pravilnim sastavom karakterističnim za jahanje konja: lagana široka lica glave s blago konkavnim profilom i velikim izražajnim očima, dugačak vrat, koso rame, dobro mišićav torzo, vitak, s pravilnim nogama. U pasmini se nalaze gotovo sve moguće boje.

Izbor američkih minijaturnih konja u početku je uzeo u obzir tri kvalitete životinja: elegantnu vanjštinu, mali stas i dobru prirodu. Ova pasmina konja posebno je popularna u raznim emisijama, za njih su organizirani posebni prstenovi na kojima su identificirani prvaci pasmine. Koriste se kao vodiči za slabovidne ljude i kao omiljeni kućni ljubimci.

Američki minijaturni konji smatraju se najmanjim na zemlji: 1975. godine, pastuh Little Pumpkin američke minijaturne pasmine uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmanji konj na svijetu: njegova visina bila je 35,5 cm, a težina 9 kg. izvor nije naveden 891 dan

Tko su oni?

Mali konji se nazivaju poniji, od kojih postoji mnogo sorti. Njihov rast doseže najviše 86 cm u grebenu. Danas je lansirana još jedna vrsta mini-konja, koja ima mnogo manjih veličina. Svi mogu biti različitih visina, neki su visoki, drugi su maleni i s kratkim nogama, podijeljeni su u različite pasmine. Takve životinje imaju susretljivost, dobru prirodu, svaki konj ima svoju inteligenciju. Najmanji imaju razlike od ponija.

Obični konji i poniji imaju dobru izdržljivost, ali to se ne može reći za njihovu mini-braću.

Mini appaloosa

Uzgaja se na osnovi konja pasmine appaloosa selekcijom čiji je cilj smanjenje rasta. Konji Appaloosa nastali su kao rezultat popularnog izbora sjevernoameričkog indijanskog plemena u regiji rijeke Palouse. Naknadno je na temelju preživjelih konja Indijanaca specifičnog odijela za pramenove stvorena sada već postojeća pasmina Appaloosa.

Posebnosti pasmina mini-appaloosa i appaloosa su:

 • Šarena koža
 • Prugasti kopiti
 • Tamni iris, jasno ograničen na bjelančevine oka
 • Rast minijaturne appuloze iznosi 86 ± 15 cm. Prihvatljivo je svako odijelo s uzorcima (chubaray)
 • Izvana mini appaloosa tipična za jahačkog konja: glava je mala i lagana, vrat je fleksibilan, tijelo je dobro mišičavo, udovi su pravilno postavljeni, kopiti su snažni mali
 • Ova pasmina je vrlo popularna u Americi, Njemačkoj, Nizozemskoj, u Rusiji je pasmina egzotična i zastupljena je od pojedinačnih uvezenih primjeraka.

Mini pasmine konja

Svi su navikli vidjeti velike konje, oni su lijepi, graciozni, snažni, izdržljivi i gotovo uvijek se približavaju nekoj osobi, pomažući mu u svemu. Uzgajivači konja mogu proputovati cijeli svijet kako bi dobili dobar konj u svojoj kolekciji. Danas postoji mnogo pasmina konja koje se međusobno razlikuju po boji, gracioznosti, rastu i snazi. Ali među njima možete pronaći mini kopiju koja nalikuje na igračku

Minijaturni američki konj

Ovo je još jedna pasmina mini-konja, dobiveni su križanjem ponija Falabella i Shetland. Pokazalo se da su konji nešto veće veličine, pri čemu je porast grebena nešto veći od 85 cm. Takvi mini konji danas su često izloženi na izložbama i raznim izložbama. Postoje različite pruge, znatiželjne su, mekog su karaktera i smirene. Lako su uvježbani i mogu lako izvršavati bilo kakve naredbe. Mini-konji ove pasmine lako se slažu s većim rođacima i ljudima.

Shetlandski poni

Ova ponija uzgajana je kao rezultat dugog rada uzgajivača, a oni su postigli izvrsne rezultate. Mini-konj ima mali stas, ljepotu i lagan karakter. Ljepota se očituje u malim kratkim nogama, kratkom stasu, prekrasnoj grivi i šiškama. Takav patuljasti konj može se pohvaliti izvrsnim zdravljem i izdržljivošću od ostalih konja. Fizika je snažna i mišićava, pa se ovi poni smatraju najupornijima. Možda imaju drugačiju boju, ali postoje pojedinci koji imaju uzorak vune.

Zašto su nam potrebni mali konji?

Glavni zadatak malih konja je liječenje ljudi, to se također naziva i hipoterapija. U Europi se ove životinje koriste za liječenje djece i odraslih, mogu izliječiti cerebralnu paralizu, autizam kod djece, bilo kakve živčane poremećaje i mnoge druge bolesti. Također, ove male životinje pomažu ljudima da se smire, liječe živčani sustav, nakon razgovora s ponijem možete dobiti naboj pozitivnih emocija.

U inozemstvu se mini konji koriste kao vodiči za slabovidne osobe. A ako ih usporedite s psima vodičima, konji imaju više prednosti, jer su mirniji, ne pokazuju agresiju i savršeno pamte željeni put. Ali ne može se svaki konj izabrati kao vodič, oni su pažljivo odabrani, odabiru veterinari. Prilikom pregleda konja uzima se u obzir da s fiziološke strane nema urođenih bolesti i poremećaja.

Konj bi trebao biti kratak, obično se odabiru pojedinci do 60 cm u grebenu kako bi se osoba lako kretala oko njega.

Njega i održavanje

Trebate voditi brigu o mini konjima, kao i velikim pasminama konja.

Ali zbog svoje veličine, treba im mnogo manje hrane i prostora za život.

Pri održavanju takvog konja morate zapamtiti:

 • pogodna je soba veličine 3x3 m,
 • do tri mala konja mogu se držati u jednoj sobi,
 • za hodanje im treba veslanje i veslanje, jer baš kao i obični konji, njima je potrebna svakodnevna šetnja.

Neki uzgajivači drže takve konje u stanovima i kućama, samo su posebne čizme stavljene na kopita. Hrane se na isti način kao i obični konji, uglavnom sijenom i travom, ali u prehranu treba dodati povrće, voće i nužno vitaminske komplekse. Izračunajte prehranu i hranjivu vrijednost energije životinje, ali ona je mnogo manja od one običnog konja. Ako je konj potrošio više energije nego inače, tada se u hranu unosi kilogram zobi.

Ako će se životinja držati u staji, tada je mora provjetravati, ali bez propuha. Pod je nužno topao, za piljevinu možete koristiti piljevinu ili slamu. Mnogi ljudi donose životinje u stan i istovremeno kupuju pelene i cipele za kopita.

Ali ovi uvjeti nisu previše dobri za mini konje, jer ionako postoje neugodnosti i za životinju i za samog vlasnika.

Sve životinje moraju se nadgledati, a mini-konji nisu iznimka. Povremeno ih treba pregledati veterinar. Također biste trebali redovito provoditi razne vrste cijepljenja. Njega mini-konja uključuje sljedeće postupke:

 • svakodnevno čišćenje mjesta boravka životinje, tj. vrijedno je potpuno promijeniti i očistiti vlažno leglo,
 • nakon čišćenja položite suhu piljevinu ili slamu,
 • dezinficirati nekoliko puta godišnje u nedostatku konja,
 • često biste trebali oprati mjesto za hranjenje i jednom mjesečno provoditi dezinfekciju,
 • svaki dan u trajanju od 20 minuta potrebno je četkati grivu, kosu i rep, ispirati posebnim šamponom,
 • nakon hodanja životinje, kopito se temeljito očisti, za to se koristi udica (ako nema brige za kopita, onda će nakon nekog vremena puknuti, a nakon toga životinja može početi šepati)
 • životinje se moraju tuširati, ljeti je obavezno, zimi je dovoljno provesti kemijsko čišćenje,
 • svakih šest mjeseci vrijedi provjeriti zube konja.

Ploče

1975. godine najmanji konj Falabele na svijetu, po nadimku Little, postavio je rekord rasta. Težina joj je bila gotovo 10 kg, a njegova visina samo 35,5 cm. Najmanji konj dobio je nadimak Black Handsome, njegova visina bila je 47 cm. Također se u knjizi rekorda navodi i Tumbelinova kobila koja je imala visinu od 43 cm i težinu od 26 kg.

Zaključno, možemo reći da su mali konji zasebna neovisna pasmina konja. Njihova je svrha i svrha upotreba za liječenje i zabavu. Da biste brinuli i čuvali ove bebe, trebate isto kao i obični konji, ali trebate manje prostora u koralama na farmi. Mali konji žive dugo i praktički nisu izbirljivi, tako da gotovo svi mogu priuštiti sadržaj ove životinje. Glavna stvar je odgovornost da konj bude udoban pored vlasnika.

Kako bi se izbjegle neugodne situacije, za mini-konje je bolje izdvojiti odvojeno mjesto od velike rodbine koja lako može ozlijediti malu braću. Danas je prodaja takvih konja raširena, a sve je to zbog činjenice da mnogi žele imati tako neobičnog mini-prijatelja. A održavanje ove djece ne zahtijeva velika ulaganja, za razliku od običnih konja. Uzgoj takvih konja uglavnom se obavlja na Zapadu, ali odnedavno su u Rusiji postali zainteresirani za takve životinje.

Video o pasmini američkih mini-konja pogledajte u nastavku.

Gulliver u zemlji patuljaka

Konj manji od mačke

Prošlog ljeta, najmanji ždreb na svijetu rođen je u Rusiji na farmi ponija u Rusiji. Vlasnici su ga, nesumnjivo s smislom za humor, zvali Gulliver. Ovo čudo prirode je dva puta manje od svih konjskih ždrebadi. Ne vjerujte, visok je kao mačka. A ako surfate Internetom i pogledate fotografije nekih Muroka, koje vlasnici hrane do monstruoznih veličina, onda će Gulliver, u usporedbi s njima, biti u zemlji baleen divova. Patuljasti ždrebari rijetko se rađaju, većina ih je u Sjedinjenim Državama, gdje se uzgajanje stabala crtića čak i uzgaja, ali u pravilu svi prije ili kasnije imaju fizičke nedostatke i nedostatke. Gulliver nema fizička ili mentalna odstupanja. U grebenu ovaj "div" ima 30 centimetara i teži tri kilograma.

Gulliver će se uskoro naći u Guinnessovoj knjizi rekorda

Četveronožna nespavna beba već je postala popularna medijska persona. Zanima ga za snimanje, fotografiranje, ne boji se ni bljeskalica ni kamera.

Stručnjaci su sigurni da će se njegova fotografija uskoro pokazati u sljedećem broju Guinnessove knjige rekorda.

Gulliver upoznaje svijet

Najmanji konji na svijetu

Naravno, prije Gullivera pojavila su se slična nevjerojatna stvorenja u svijetu. Postoje čak i obitelji patuljastih konja, od kojih je jedna pasmina argentinska falabela.

Prvi maleni izaslanik ove pasmine bio je konj s egzotičnim za ruski jezik nadimak Recco de Rocco.

Recco de Rocco

Ova je ljepotica bila visoka 38 centimetara i težila je 12 kilograma. U to je vrijeme to bio najmanji poni na svijetu.

Ali njezin zapis nije dugo trajao. Sredinom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća tukao ga je stabljika Mala bundeva (težina - 9 kilograma, visina - 35,5 centimetara).

Malo bundeve

Početkom stoljeća palmu je zaplijenila šarmantna Tumbelina, ili, kako su je zvali ljubitelji i obožavatelji - Thumbelina.

Pri rođenju, ovaj mali magarac težio je četiri kilograma.

Skupina stručnjaka za to razdoblje, ona je prepoznata kao najmanji konj na svijetu i odmah je postala TV zvijezda.

Tumbelina Thumbelina

Ali onda se malo ponija iz maglovitog Albiona ušlo u konkurenciju.

U Engleskoj se rodio dječji pastuh težak samo 2,7 kg, s rastom od 35 cm. Kratkom muškarcu je dao ime Einstein.

Da bi pogledali minijaturno čudo, znatiželjnici su došli ne samo iz Engleske, Irske, Škotske, već i iz cijelog svijeta. Fotografija Einsteina objavljena je u svim novinama i časopisima.

Einstein

Velika Britanija ponovno je iznenadila svijet. Ne tako davno ovdje se rodio lutkar Oberon koji se također ljuljao na veličanstvenu titulu najmanjeg stvorenja među konjima.

Ima razloga za to. Može mirisati svježe pokošenu travu bez naginjanja glave.

Upoznajmo se

Druga ljepotica od četiri kilograma (38 cm) Bella rođena je u Sjevernoj Dakoti, u Centru, koja je specijalizirana za uzgoj takvih beba.

Međutim, svom svom ljubavlju prema ovoj ljupkoj djeci, izjavljujemo da je naš Gulliver još bolji i manje.

VIDEO: Falabela je najmanja pasmina konja na svijetu!

Genetske značajke mini konja

U pogledu veličine, standardni tip konja znatno je inferiorniji od ponija. U pravilu su takvi konji dva, ili čak tri puta manje od svojih većih kolega. Ali postoje takvi slučajevi, u usporedbi s kojima čak i poniji izgledaju kao pravi teški kamioni. Radi se o mini konjima.

Po prvi put su se mini konji pojavili kao neuspjeli eksperiment u 19. stoljeću. Rođena je ždrebica sasvim obične veličine, a težina joj je jedva dosezala 10 kg. Istodobno, tjelesne proporcije u životinji potpuno su odgovarale standardu.

Razlog ovog fenomena je jedinstven skup gena. Naravno, ne bi se moglo govoriti o bilo kakvoj praktičnoj dobrobiti takve bebe.No, za uzgajivače se ova šala prirode pokazala prilično zanimljivom i nastavili su raditi u tom smjeru. Kao rezultat toga, danas u svijetu već postoji nekoliko pasmina patuljastih konja od kojih svaka zadivljuje svojom minijaturnošću. Njihovi su predstavnici često odgajani kao kućni ljubimci, zajedno sa psom ili mačkom.

Prednosti i nedostaci dwarfizma

Patuljaste veličine kod konja prilično su zanimljiv fenomen prirode koji ima i pozitivne i negativne strane. Prednosti ove značajke uključuju:

 • šarmantan izgled koji plijeni pažnju životinje na izložbama i izvan nje,
 • nema potrebe za velikim štalom
 • minimalna količina hrane koju takva životinja jede,
 • mogućnost držanja konja kod kuće kao omiljenog kućnog ljubimca.

Među nedostacima su sljedeće točke:

 • isti gen koji je odgovoran za patuljasti ponekad stvara ozbiljne probleme u razvoju kostura i mišića životinja, što zahtijeva stalno pregledavanje kod veterinara,
 • osim obične trave i koncentrata, vitamini i mineralna gnojiva moraju biti uključeni u prehrani takvih konja,
 • minijaturni konji ne mogu se držati zajedno s običnim konjima, jer je to za njih ispunjeno ozljedama,
 • trošak svake takve životinje je viši od cijene mnogih velikih čistokrvnih konja.

Pomoć. Među minusima minijaturne prirode takvih životinja je činjenica da se ne mogu koristiti za bilo koji rad, samo u ukrasne svrhe.

Minijaturni šetlandski poniji

Pasmina je dobivena uzgojem običnih šetlandskih ponija, čiji je cilj smanjiti rast i poboljšati prirodu životinja. U početku su mali poni korišteni kao snaga za napajanje u rudnicima ugljena u Engleskoj. Trenutno se pasmina uspješno koristi kako bi se djeca naučila jahati konje, počevši od tri godine, u izložbenim leševima i za rehabilitaciju djece s invaliditetom.

Mini poniji imaju dodatak karakterističan za obične ponije: kratke, čvrste noge, produženo duboko tijelo. Standardi pasmine, prema pravilima engleskog društva minijaturnih matičnih knjiga Shetland Pony, su: visina - do 86 cm, boja - sve osim prednjeg dijela, glava - mala, proporcionalna, dobro postavljena, uši - mala, uspravno, široko, čelo - široko, oči - velike, tamne, nosnice - široke, vrat - ravan, srednji set, rame - postavljeno dovoljno poševno, tijelo - mišićav, sa širokim i dubokim rebrastim zarezom, zaobljena rebra, prednje noge - pravilno postavljen, s kratkim metacarpusom, zadnje noge gi - pravilno postavljen, došaplja dobro razvijen, srednje kopita, snažne, okrugle, ne previše kratke i uske.

Kao i veliki konji, mini-konji trebaju svakodnevno čišćenje, redovito kupanje i obrezivanje kopita. Potrebno je redovito cijepiti i deworms konje, ali ne smijete zaboraviti da, kako bi se izbjeglo predoziranje, sve se daje mini konjima, na temelju njihove žive težine.

Minijaturni konji mogu se uspješno držati čak i u kući, umjesto psa - za te svrhe na zapadu razvili su posebne pelene (Pampers Active Pony) za konje i čizme (kako kopiti ne bi stezali), ali ne smijemo zaboraviti da minijaturni konji posebno trebaju hodanje i pokret. Unatoč očitoj nježnosti, mini-konji uopće nisu nježni. Uz prisustvo skloništa i malo hranjenja sijena i koncentrata, mini-konji se odlično osjećaju tijekom cijele godine na pašnjaku. Oni lako podnose zimsku hladnoću: gusta kosa zimi raste u mini-konja. No, poput velikih konja, i bebe moraju biti zaštićene od propuha.

Hranjenje mini konja

Ishrana mini-konja treba biti raznolika. Prehranom, koncentrirana hrana treba biti do 20%, ostatak prehrane - kruta hrana. Gruba hrana (sijeno, trava, travnati obrok) može činiti gotovo cijelu prehranu mini-konja i tražiti obilje, dok se koncentrati (žito, žitarice, granola itd.) Moraju davati s oprezom, u malim količinama, jer s nedovoljnom tjelesnom aktivnošću, mini-konji brzo se masti, stječući brojne metaboličke bolesti s pretilošću.

Brzina isporuke koncentrata treba biti u skladu s kategorijom malih težina i količinom obavljenog posla: na primjer, konj koji redovito radi ispod haube ili u pojasu mora dobiti dodatni dio koncentrata, dok neradni konj može dobiti koncentrate samo kao poslasticu. Jabuke i korijensko povrće najčešće se daju kao poslastica zimi.

Minijaturni konji savršeno se pase na pašnjaku tijekom cijele pašne sezone uz minimalnu obradu. Ali ni s pašnom sezonom i sa stajama ne smijemo zaboraviti na mineralne i vitaminske dodatke, jer su oni posebno osjetljivi na nedostatak hranjivih tvari i minerala u hrani.

Pomoću mini konja

Sve rase minijaturnih konja uglavnom se koriste kao ukrasne životinje. Zahvaljujući atraktivnoj vanjštini, raznim bojama i neobično malom rastu, mini-konji su dobrodošli sudionici u raznim izložbama i leševima. Zbog malog kalibra mini ne zauzima puno prostora te ga je moguće držati kod kuće kao omiljenog kućnog ljubimca.

Mini-konji su rođeni skakači i konji. Ljudi već duže vrijeme primjećuju njihovo skakanje i brzo trčanje, a vjerojatno će se organizirati i ozbiljna natjecanja u prevladavanju prepreka i utrke konja za bebe koje nose minijaturne mehaničke šare. Mini-konje je vrlo lako trenirati - lako ih je naučiti raznim trikovima, a u cirkuskim brojevima uz sudjelovanje velikih i malih konja izgledaju spektakularno.

Zbog dražesne dispozicije, strpljenja i razumijevanja, minijaturni konji postali su izvrsni partneri u igrama za djecu. Djeca koja počinju od 6-8 mjeseci mogu jahati mini-konje, a djeca od 3-4 godine pod vodstvom iskusnog trenera mogu početi učiti osnove jahanja. Kada dosegnu dob od 6–7 godina (težina 30–35 kg), djeca se lako prebacuju iz mini u ponija, već imaju iskustva s upravljanjem konjima.

Minijaturni konji su prilično izdržljivi i mogu čak prevesti odraslu osobu u pojasu.
Mini-konji su neophodni u radu s djecom s poteškoćama: mala djeca ne vide prijetnju sebi u malim, dobronamjernim stvorenjima i uživaju u kontaktu s njima, hrane ih, češljaju kosu i voze. Uz pomoć mini-konja liječe se djeca s cerebralnom paralizom, autizmom, neurozama i drugim ozbiljnim bolestima.

Mini-konji su dugo uspješno zamijenili pse vodiče. Brzo se sjećaju potrebnog puta i zahvaljujući svom mirnom, uravnoteženom karakteru reagiraju manje na pse nego na vanjske podražaje.

Podrijetlo malih konja

Prve slike patuljastih stijena na drevnom keltskom rezbarenju datiraju iz 600. godine prije Krista. Poznato je da su mini-konji čak živjeli u osobnoj menageriji Luja 16, koja je bila jako naklonjena neobičnim životinjama.

Danas se mini-konji uzgajaju kako bi se koristili kao kućni ljubimci, pomoć u rehabilitaciji djece s različitim dijagnozama, usluge vodiča za ljude koji imaju problema s vidom.

Američki minijaturni konj

Predstavnici ove pasmine pojavili su se kao rezultat miješanja mini-konja dovedenih iz Europe i malih pasmina iz Argentine. Ovo je najmlađa pasmina konja, a brzo se razvija i dobiva na popularnosti širom svijeta.

Kao rezultat toga, dobila je sljedeće karakteristike:

 • visina grebena do 86 cm,
 • težina do 70 kg
 • izvana je poput arapskog stadiona,
 • široko čelo
 • vrat je dug i lagan
 • mišići su razvijeni,
 • suhi udovi
 • kompaktno kopito
 • odijelo je raznoliko.
Konji uopće nemaju agresiju, ne vole usamljenost, štoviše, lako se slažu s bilo kojim kućnim ljubimcem.

Kakva je razlika od ponija?

Mali konji, usprkos kratkom stasu, imaju istu tjelesnu strukturu kao i veliki. Suprotno tome, poniji su nesrazmjerno presavijeni, imaju veliku glavu, kratak vrat, dugo tijelo na malim nogama. Razlike između njih su i u karakteru, dječji konji su ljubazni i društveni, za razliku od njih, poni vole ljubav.

Opremanje štale

Obično se tijekom toplog vremena životinje drže vani, a u hladnim u posebnim sobama. Staja je glavno mjesto za konje. Štand i staja moraju biti prisutni u ispravnoj zgradi. U prvom se životinje hrane i čiste, a u drugom žive. Zidovi u staji moraju biti izrađeni od trajnih materijala. Visina bi trebala biti takva da se životinje nisu mogle izvući, ali istodobno je bilo dobro prozračivanje i osvjetljenje. Vrata mogu biti veslasta ili klizna. Širina prolaza treba biti približno 1,5 m. Podovi su najbolje izrađeni od cementa, odvodni kanali postavljeni su izravno u staje. Na mjestu gdje konji spavaju, položili su postelju od slame, četinara od četinara ili drvenih peleta. Da se tvrdi podovi ne bi drobili, preporuča se pod posteljinu staviti gumenu prostirku.

Ako već imate štalu u kojoj su prethodno držani konji, u njih se mogu smjestiti minijaturni konji. U standardnoj staji veličine 3x4 metra, u kojoj živi jedan veliki konj, smješteno je do 4 djece. To neće predstavljati problem, jer se lako slažu jedni s drugima.

Ljeti konji vole šetati svježim zrakom, trpati travu, gdje provode gotovo cijelo vrijeme, no zimi je važno stvoriti tople uvjete, jer mnoge pasmine ne podnose hladnoću. Važno je temeljito izolirati zgradu i ukloniti sve propuhe. Osim toga, morate dodatno izolirati platformu kako se životinja ne bi smrznula tijekom mirovanja. U svakoj staji ugrađeni su jaslice za hranilice i posude za piće za vodu. Bolje je da pasmina Falabella u staji ima dodatno grijanje.

Najmanji konj na svijetu

Unatoč činjenici da su gore navedeni konji mini, postoje i oni koji rastu još manje. Sada su mnogi postali zainteresirani za ime ove minijaturne životinje. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, danas je ovo mjesto dodijeljeno minijaturnom ždrebicu po imenu Einstein. Rođen je 2010. godine u New Hampshireu na farmi koja uzgaja mini konje. Einstein je predstavnik pasmine Pinto. Pri rođenju, njegova visina bila je samo 36 cm, danas je narasla na samo 50 cm.

Kao što se vidi iz svega navedenog, mini-konji su vrlo simpatične i ljubazne životinje koje mogu obavljati različite zadatke. Pravilnom njegom i održavanjem produžit će im se životni vijek do 40 godina. Istina, njihov je trošak prilično visok, ali zadovoljstvo komunikacije vrijedi.

Američki minijaturni konj

Korijene ove pasmine izuzetno je teško ući u trag. Prikladne životinje pronađene su u starom Egiptu. Cijenjeni mini-konji u drevnoj Kini i drugim azijskim zemljama. Takve su životinje u Europi uživale veliku popularnost među plemstvom još u srednjem vijeku. Bilo kako bilo, s vremenom se većina ove kategorije životinja sačuvala upravo u Sjedinjenim Državama, gdje se aktivno poboljšavala.

Pasmina konja američka minijaturna

U stvari, američki minijaturni konj ne smatra se zasebnom pasminom. Udruga posvećena takvim konjima bilježi sve životinje čija visina u grebenu ne prelazi 86 cm.

Guillnessovi svjetski rekordi konji na uzoru

Pojačana pažnja takvim malim i spektakularnim konjima izazvala je veliko zanimanje među zaposlenicima Guinnessove knjige. Nekoliko predstavnika kategorije već se pojavilo na njegovim stranicama, a postoji jaka konkurencija liliputskih konja koji sada žive.

U knjizi rekorda već je zabilježeno:

 • Recco de Rocco. Predstavnik pasmine Falabella 1975. godine službeno je proglašen najmanjim. Rast ove bebe bio je 38 cm s težinom od 11,9 kg.
 • Mala Pampkin. Težina ovog ždrebica iznosila je samo 9,1 kg, a visina 35,5 cm.
 • Tumbelina. Filly je porijeklom iz Sjedinjenih Država. Pri rođenju je težio samo 4 kg, zbog čega je 2006. završio u Knjizi. Danas je njegova težina dosegla 26 kg, a visina 43 cm.

Najmanji konj na svijetu danas

Ali gornji patuljci-konji danas imaju ozbiljnog konkurenta. Oni su pinto Einstein ždrebe. U vrijeme rođenja njegova težina bila je rekordnih 2,5 kg. Kako odrastaju, ta se vrijednost povećavala na 28 kg, ali oznaka rasta od 36 cm nije prešla.

Prema tome, najmanji konj na svijetu danas je Einstein. Iako ga neraskidivo slijedi još jedna natjecateljica - Bella Filly. Ali prema riječima stručnjaka, zaobići će ga pobjednik kategorije kad poraste.

Mali konji raznih pasmina ne mogu ostaviti ravnodušnim nijednog gledatelja. Minijaturne kopije velikih konja rezultat su dugogodišnjeg selekcijskog rada i više puta se pojavljivao u Guinnessovoj knjizi rekorda. Naravno, govoriti o praktičnim blagodatima patuljastih konja nije potrebno. Ali ipak, vrlo su popularni kao kućni ljubimci.

Pin
+1
Send
Share
Send

Pogledajte video: Dogs evolved from carnivores (Travanj 2020).