Slavne osobe

Jet Li: kako danas izgleda poznati glumac i ushuist

Pin
+1
Send
Share
Send

Poznati kineski glumac i majstor Wushu Jet Li promijenio se do neprepoznatljivosti zbog bolesti od kojih pati.

Još prije 5 godina glumac je rekao da pati od zatajenja srca, problema s kralježnicom i hipertireozom (povećana štitna žlijezda), ali tada je i dalje izgledao dobro.

Međutim, posljednja fotografija 55-godišnjeg glumca, snimljena u Tibetu, ne ostavlja nikakve sumnje da je Jet Li stvarno jako bolestan. Sam kaže da je blizu smrti, a njegove ozljede zadobijene tijekom snimanja filmova tijekom štosova također su utjecale na njegovo zdravlje.

Malo biografije

Jet Li rođen je u Pekingu u travnju 1963. godine. Budući filmski glumac postao je peto dijete u obitelji u kojoj su osim njega, odgajana još dva brata i dvije sestre. Kad je dječaku bilo dvije godine, umro mu je otac, a obitelj je bila u vrlo teškoj financijskoj situaciji. Moguće je da je upravo zbog toga majka budućeg glumca poslala sina na Pekinšku akademiju Wushu: od sedme godine života Jet je naučila da sve u životu mora postići sam, ne nadajući se tuđoj pomoći.

Lee je brzo postao uspješan u sportu. U dobi od 9 godina postao je pobjednik državnog prvenstva, a ubrzo nakon toga prihvaćen je u kinesku nacionalnu wushu reprezentaciju i počeo ići na natjecanja, osvajajući medalje i pehare. Sportski uspjesi mladom su čovjeku otvorili put kina. Njegov prvi film bio je "Hram Shaolin", a uslijedili su drugi i treći dio slike. U isto vrijeme, glumačko najpoznatije djelo bila je pustolovna priča "Bilo jednom u Kini", iako se publika sjetila Jet Lija u filmovima s borilačkim vještinama kao što su "Crveni zmaj", "Čelične kandže", "Fist legende" i "Telohranitelj iz Pekinga".

Međutim, uspjeh majstora Wushua u njegovoj domovini nije bio ograničen. Tada je započela pobjednička povorka Jet Li-a i američkih ekrana. Zahvaljujući pokroviteljstvu Quentina Tarantina, dugogodišnjeg obožavatelja kineskih boraca, umjetnik je dobio „kartu za Hollywood“, koja je rodom Narodne Republike Kine osigurala uloge u filmovima „Romeo mora umrijeti“, „Smrtonosno oružje-4“, „Pas Danny Lanca“, „Mamica: Grobnica“ cara zmajeva «.

Kako Jet Li izgleda sada

Jet Li je nedavno proslavio 56. rođendan. Glumac se preselio da živi u Singapur i prihvatio je državljanstvo ove zemlje, zbogom Kinezima i Amerikancima.

Jedno od glumačkih nedavnih djela bili su filmovi u koje ga je pozvao Sylvester Stallone, tri dijela franšize Expendables.

Osim toga, prva se slika pojavila u glumčevoj biografiji, u kojoj nije morao demonstrirati svoje borbene vještine: u prodornoj drami "Ocean Nebesa" Lee je glumio oca dječaka s autizmom.

Lee se udala drugi put. Njegova trenutna draga je hongkonška glumica Nina Lee Chi. Rodila je dvoje djece.

Li je svjetski veleposlanik Crvenog križa, dobrotvorno djeluje i puno putuje, preferirajući uglove povezane s budističkim svetilištima.

Strast prema putovanjima nije blijedila od glumca ni nakon incidenta tijekom odmora na Maldivima. Tamo se glumcu dogodilo svjedočenje cunamija tijekom kojeg je Jet ozlijedio nogu, spasivši kćer od bijesnih elemenata.

U filmu se glumac rjeđe uklanja. Promijenio je frizuru i izašao na ulicu isključivo s naočalama i bejzbol kapom.

Usput, odnos glumca prema Wushu, snimanju filma i slave također se donekle promijenio. Jet Li na sve to gleda kroz prizmu budizma. Glumac tvrdi da je "slava nešto što ni na koji način ne može kontrolirati", a borbene tehnike naziva isključivo sredstvom postizanja unutarnje harmonije.

Prema Jetu, nikada nije morao koristiti svoje wushu vještine u svakodnevnom životu. Kao što Lee kaže, "nabijeni pištolj bit će mnogo učinkovitiji za samoodbranu od majstorske sposobnosti udaranja."

Glumac Jet Lee, koji se na filmskim ekranima pojavio početkom 1980-ih, i danas glumi u filmovima. U pravilu je ovo djelo u Hollywoodu u kojem su bili istaknuti borilački umjetnici. Međutim, prva se uloga već pojavila u svinjačkoj kuli milijuna idola u kojoj nije morao zadavati udarce nogama i rukama.

Biografija

Jet Li (pravo ime - Li Liangjie) rođen je u Pekingu 26. travnja 1963. godine, postajući peto dijete s obitelji. Leejev otac umro je dvije godine nakon Leejeva rođenja, a sva briga o odgajanju petero djece pala je na ramena majke koja je prodavala autobuske karte. U dobi od sedam godina majka je poslala Li na Akademiju Wushu u Peking.

Lee je bio jedan od najtalentiranijih studenata u povijesti akademije. Do 11. godine, Lee, koji je za brzinu reakcije dobio nadimak Jet (jet), već je imao 5 zlatnih medalja državnog prvenstva. Budući glumac demonstracijama je putovao u mnoge zemlje, a već 1981. godine, nakon preseljenja u Hong Kong, svoj je filmski debi snimio u filmu "Hram Shaolin" (1982). Unatoč činjenici da je filmsko tržište u Hong Kongu bilo zasićeno kung fu kinom, koje je uključivalo i hram Shaolin, slika je bila nevjerojatan uspjeh, koji je predodredio snimanje još dva dijela filma: "Shaolin Temple 2: Shaolin Fighters" (1984) i " Hram Shaolin 3: Sjeverni i Južni Shaolin ”(1986). čitaj više

Glumio je u nekoliko filmova kung fu-a različitih stupnjeva uspjeha u prvoj polovici osamdesetih, 1986. Jet Li se odlučio okušati u režiji. Prvo i posljednje djelo Jet Lee-a kao redatelj, Rođen za odbranu (1986.), gluho propada u blagajni, krećući niz neuspjeha. "Opat Shaolin" (1988) i "Zmajeva bitka" (1989) nisu uspjeli u blagajni, a "Legenda o mačevanju" potpuno je otišla skupiti prašinu na polici.

Niz neuspjeha prekinut je 1991., izlaskom filma Once Once a Time in China (1991). Slika je vrlo popularna u Hong Kongu. Još dva dijela iste priče, Bilo jednom u Kini 2 i Čelične kandže, objavljena su 1992., odnosno 1993.

Početak holivudske karijere glumca postavljen je 2000. godine. Te je godine na ekrane američkih kina objavljen melodramatični akcijski film Romeo Must Die, u kojem je glumac igrao glavnu ulogu. Naravno, glavna uloga na ovoj slici nije bila slučajna, već zahvaljujući njegovom sjajnom djelu u filmu „Smrtonosno oružje 4“ Richarda Donnera, gdje je glumac uspio izvući maksimum iz svoje prilično male uloge. "Romeo mora umrijeti" prikupi više od 90 milijuna dolara u svjetskoj distribuciji filmova s ​​proračunom od 25 milijuna, što glumcu hollywoodskim producentima predstavlja prilično uvjerljivu preporuku glumca.

Sljedeća slika s Leejevim sudjelovanjem, "Kiss of the Dragon" (2001.), komercijalno je uspješna, scenarij za koji je radio sam glumac, koji je predložio zaplet, i Robert Mark Keyman, te sam Luc Besson. Neposredno prije puta u Francusku, glumac odbija vrlo zanimljivu ulogu u filmu Ang Leeja "Kružni tigar, skriveni zmaj" (2000), ispunivši obećanje trudnoj supruzi da će se ovih dana posvetiti svom vremenu bez traga, bez obzira na to koliko zavodljive uloge bit će mu ponuđena.

Najistaknutiji filmovi s Jet Li-om objavljeni nakon zmajskog poljupca su: "Hero" (2002), "Danny lanac pas" (2005), "Neustrašivi" (2006), "Generali" (2007) i "Mumija 3: Grobovi cara zmaja" „(2008).

Jet je 2010. glumio u filmu The Expendables Sylvestera Stallonea koji je u jednom projektu objedinio najpoznatije holivudske muškarce. Iste godine objavljena je drama "Ocean Nebesa" s sudjelovanjem glumca u kojoj ne postoji niti jedna scena s predstavom borilačkih vještina. Lee i dalje aktivno glumi.

Glumac ima dvoje djece od sportaša Huanga Quiana s kojim je živio u braku od 1987. do 1990. godine i još dvoje svoje druge supruge, hongkonške glumice Nine Li Chi, za koju se Jet Li oženio 1999. godine.

Foto: Jet Li

Dana bijela

Ako ne znate što je hipertireoza, onda objasnimo: ovo je bolest u kojoj se štitnjača povećava i proizvodi previše hormona koji truju tijelo. Ako se hipertireoza ne liječi, osoba će brzo početi gubiti kilograme i imat će probavne probleme.

Glumac je priznao da boluje od hipertireoze, još 2013. godine, rekavši da je bolest otkrivena 2010. godine. Otada fanovi nisu prestali brinuti o Jetovom zdravlju, ali uvjeravao je sve da je s njim sve u redu.

Međutim, gledajući fotografiju glumca s njegova putovanja u Tibet, na kojem je izgledao vrlo star, ljudi su se ozbiljno zabrinuli.

Djetinjstvo

Izgubivši supruga, Zhang Feng Lan počeo je pretjerano patronirati mlađeg sina. Li je zabranio sve što je predstavljalo slobodno vrijeme običnog kineskog dječaka tih godina: bicikl, plivanje, klizanje, jednom riječju, sve što je predstavljalo najmanju opasnost. Djetinjstvo mu je prolazilo pod okriljem majčinog neprestanog trzaja: "Ne diraj!", "Ne jedi!", "Ne usuđuj se!". Dok su svi vršnjaci igrali vani, Lee ih je gledao kroz prozor. A u školu je krenuo kasnije od ostalih - u dobi od osam godina.

Učitelji su se brzo zaljubili u pridošlicu, jer je bio izuzetno iskren, nikada huligan, pažljivo je obavljao domaće zadatke. Po svim temama imao je peticu, osim glazbe, jer Lee nije imao sluha. A učitelj tjelesnog odgoja dopustio je djetetu da stoji uz njega za vrijeme velike pauze (nakon drugog sata u kineskim školama pravi se pauza za punjenje) i računa: "Jedan, dva, tri, četiri ...".

Upoznajte Wushu

Dječak nije imao pojma što je Wushu, ali, kao poslušni student, marljivo je slijedio upute trenera. Cijelo ljeto on i oko tisuću djece radili su borilačke vještine dva i pol sata dnevno. Svima se to svidjelo, jer je bilo zanimljivije od druženja na ulici.

Kad je započela nova školska godina, trener je rekao svima da se raziđu. Svima osim dvadeset djece, uključujući Jet Li-a, koji je bio najmlađi učenik, njegovi drugovi iz skupine učili su se u 5-6 razredima. Mentor je čak kupio hranu za obitelj Jet, jer si nisu mogli priuštiti meso, toliko potrebno za pravilan razvoj mišića.

Trening je bio sve teži. Lee je svaki dan čekao nastavu starije djece i išao s njima u sportsku školu. Zimi je u ovoj staroj zgradi bilo nemoguće studirati, a studente su istjerali na ulicu, svi su se isto tako dečki smrzavali, a svaki pokret je bio bolan.

Jet li

Jet je potkrijepio svoje riječi nedavnim fotografijama koje su pokazale da s glumcem nije tako loše.

Vidjevši ovaj post, fanovi nisu mogli obuzdati svoju radost.

Lažni tweetovi o bolestima ili smrti slavnih osoba nisu rijetkost ovih dana. Sada će biti sahranjena kraljica Elizabeta, a zatim glumac Arnold Schwarzenegger. Vjerojatno Elon Musk to nije mogao podnijeti i odlučio je stvoriti web stranicu pod nazivom "Pravda" kako bi novinarima kontrolirao stvari.

Upravo tako mnogi ljudi nisu sigurni da će uspjeti u tome. Prema njihovom mišljenju, objektivnost modernih korisnika interneta je hrom i često im se sviđa što nije istina, već ono što im se sviđa. Tako je video isječak sa samurajima, koji se bore točno u zraku, dok se kreću na džetpovima, postao viralan.

Pustite majstora

Lee je odsad pohađao samo polovicu predavanja, ali trening je postao ozbiljniji. U to se vrijeme Kina, duga godina izolirana od zapadnog svijeta, pripremala za važan događaj, svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu. Događaj je bio toliko važan za kineske vlasti da je na svečanom otvorenju odlučeno pokazati sve ono po čemu je zemlja poznata: operu, narodne plesove i wushu.

Lee je sudjelovao u tri broja koja je beskonačno odrezao više puta. Nakon demonstracije tehnike Wushu na najvećem stadionu u Pekingu, mlade borce pozvao je premijer (a zapravo šef države) Zhou Enlai. Prva Kina pohvalila je dečke. Za devetogodišnju Lee to je bila ogromna čast.

U jednom od tih "mračnih" vježbanja Lee je iskrivio nogu i osjetio bol. Ali još dva dana oklijevala je reći učitelju o tome bojeći se da će narediti da izvede još više vježbi. Noga je bila natečena, tako da je sam trener primijetio i poslao Leeja na rentgen. Fraktura. Liječnik je stavio debeli sloj gipsa na nogu, ali to nije spasilo dječaka od treninga. Lee je nosio publiku u naručju i tamo je ustao, naslonjen na leđa i vježbao udarce.

Kad je Jet imao 11 godina, Kina je odlučila odabrati najbolje Wushu sportaše iz cijele države. Dječak je bio u prvih trideset. Izabrani sportaši imaju pravo zastupati Kinu na demonstracijskom natjecanju u Sjedinjenim Državama. To je bilo izuzetno važno za NRK, jer su odnosi sa Zapadom postali izuzetno napeti. Sportaši su naučeni pravilima zapadnog etiketa: jesti vilicom i nožem, ponašati se s tiskom, koristiti električne uređaje. Također su objasnili djeci da mogu razgovarati u inozemstvu i što ne vrijedi.

Bilo im je potrebno šest mjeseci da savladaju osnove zapadne kulture. I još uvijek, Lee se našla u neugodnoj situaciji, što se gotovo pretvorilo u skandal. Na američkoj zračnoj luci ugledao je avion s natpisom "Chinese Airlines" i povikao: "Gle, avion je iz Kine!" No, avion je pripadao državi Tajvan, s kojom je Kina imala teritorijalni spor. No, dječaci su savršeno savladali ručak i bili su jako iznenađeni kad su vidjeli da njihovi tjelohranitelji ručno jedu piletinu. Pokazalo se da su ih u školi učili ponašanja za stolom prema skupu prvobitnih pravila Buckinghamske palače.

Putovanje u Sjedinjene Države natjeralo je Lee da sumnja u ideologiju koju su kineskim vlastima nametnule njemu i njegovim vršnjacima. Naučeno je da je sve kinesko jednako dobro, a sve što je stiglo sa zapada je štetno. Ali ovdje je Lee shvatio koliko su velike razlike između komunističkog i kapitalističkog sustava. Posebno su ga se dojmili dvorišni bazeni u kući svakog Amerikanca. Ali što je najvažnije, mit o „zlim Amerikancima“ razbuktao se. Svi oko njih pokazali su se običnim prijateljskim ljudima, a ako bi pokazali strogost, poput njihovih tjelohranitelja, onda samo radi vlastite sigurnosti.

Glumačka karijera

Na prijelazu 70-ih i 80-ih, Lee je završio sportsku karijeru zbog teške ozljede koljena i odlučio se usredotočiti na snimanje filma.

Prvo iskustvo pucanja bila je trilogija o hramu Shaolin (1982., 1984. i 1985.) koja je ispričala priču o bivšem robovu koji je pobjegao od mučitelja i pronašao utočište u samostanu. Redovnici su ga učili borilačkim vještinama, a sada se namjerava osvetiti ubojici svojih roditelja. Sva su tri filma bila vrlo popularna kod gledatelja u Hong Kongu i Kini.

Li je 2000. godine morala odustati od uloge u kineskom akcijskom filmu Ang Lee, Skriveni zmaj Ang Leeja, jer je obećao svojoj ženi da je neće ukloniti tijekom mjeseci njezine trudnoće. Ulogu namijenjenu Jetu igrao je Chow Yunfat, a film je postao najviše rangirani neangelski film u povijesti američke distribucije.

Također, Lee je mogao igrati Serapha, tjelohranitelja Oraclea, u trilogiji Matrix filma, ali glumac je rekao da mu za ovu ulogu neće biti potrebne sportske vještine, i zato su tražili nekoga drugog!

Jet je nakon toga glumio u nekoliko drugih ikoničnih filmova. Godine 2001. glumio je u visokobudžetnim akcijskim filmovima The Confrontation (prva suradnja s Jasonom Stathamom) i The Kiss of the Dragon with Bridget Foundation. Jedna od najupečatljivijih uloga u Liinoj filmografiji bilo je djelo u fantastičnoj drami Zhang Yimou Hero, gdje je glumio kraljevskog plaćenika Bezymyannyja.

Teško djetinjstvo

Budući glumac rođen je u siromašnoj obitelji, bio je najmlađi od petero djece. Otac mu je umro kad je Lee imao samo dvije godine, majka je sama morala odgajati i odgajati bebe. Zbog toga je zabranila puno djece, pokušala ih je strogo držati. Najmlađi sin bio je miran, uvijek je poslušao majku, od djetinjstva se zanimao za sport.

Lee je išao u školu kad mu je bilo osam godina.Tamo se dobro ponašao, pomagao je učiteljima da održavaju časove fizičkog odgoja. Nakon prvog razreda, Lianjie je otišao u dječji sportski kamp. Cijelu njegovu smjenu odnio je Wushu, dječak je također počeo učiti ovu borilačku vještinu. Na preporuku trenera nastavio je studije nakon kampa.

Tinejdžer je kombinirao trening Wushua sa proučavanjem duhovnih praksi ove umjetnosti. Kad mu je bilo devet godina, osvojio je titulu najboljeg majstora na državnom prvenstvu. Do jedanaeste godine student je postigao određeni uspjeh u Wushu. Osvojio je pet zlatnih medalja, sudjelovao na međunarodnim natjecanjima. Predstavnik Lee otputovao je u Ameriku, gdje ga je pohvalio i sam predsjednik Richard Nixon. Ovo putovanje pomoglo je Kinezima da shvate da su Amerikanci samo obični ljudi i ne žele nikome naštetiti.

Nakon povratka iz Sjedinjenih Država, Lianjie je nastavio studirati s najboljim osjetilima. Osvojio je Državno prvenstvo u dvije kategorije: all-round i nastup mačem. Godinu dana kasnije, mladić ponavlja svoj uspjeh, jer je već pobijedio u pet kategorija. Primjetno je da se morao boriti s odraslim i iskusnim sportašima.

U 1976. i 1978. borac je stalno nastupao na natjecanjima širom svijeta. Pozvan je na sastanke stranih delegacija i druge proslave. U sklopu Nacionalnog tima, mladić je krenuo na svjetsku turneju. Nastojao je postići popularizaciju Wushua u svim zemljama i u tome je uspio. 1979. u Velikoj Britaniji održano je nekoliko demonstracija.

Pozivnica za film

Jednom na sportskom natjecanju, primijetio je redatelj Zhang Xinyan. Dobio je ideju da od borca ​​napravi drugog Brucea Leeja. Redatelj je mladića pozvao da glumi u filmu "Hram Shaolin", tada se pojavio njegov pseudonim. 1982. godine održana je premijera filma, doživio je uspjeh kod kritičara i gledatelja. Sljedeće godine izašao je nastavak, a 1986. na ekranima se pojavila zadnja trećina franšize.

Tijekom snimanja filmova o Shaolinu, Jet je imao sukob s redateljem. Kao rezultat toga, odlučio je samostalno snimiti slike i reproducirati ih. Njegov jedini posao bio je projekt Born to Defend, koji nije uspio u blagajni. Uz to, glumac je ozlijedio leđa na setu. Tijekom rehabilitacije pokušao je dobiti američko državljanstvo, ali čak je i ovdje sportaš bio neuspješan.

1991. Lee je upoznao Tsui Hark. Pozvao je borca ​​da glumi u filmu Bilo jednom u Kini. Ovaj projekt donio je glumcu još jedan val popularnosti, uskoro se njegov nastavak pojavio na ekranima. 1992. i 2000 objavljena su još dva dijela filma. U slobodno vrijeme Jet je glumio u drugim filmovima, uključujući Legendu o mačevanju, Dva ratnika, Legendu i Majstora Tai Chija.

Svjetski poznati

Nakon druge uspješne trilogije, glumci su se počeli češće pozivati ​​u razne projekte. Godine 1994. objavljen je remake filma Fist of Fury s Bruceom Leejem. Glavnu ulogu u njemu odigrao je Jet, slika se zvala "Fist of Legend". Veliki redatelj Quentin Tarantino primijetio je talentiranog momka, pomagao mu je na sve moguće načine u američkim projektima. Zahvaljujući tome Lee je dobila uloge u filmovima "Tajni agent" i "Crna maska".

1998. godine sportaš je debitirao u Hollywoodu. Odlično je obavio ulogu negativca u blockbusteru Smrtonosno oružje 4. Primjetno je da je ovo bilo prvo iskustvo glumca kao negativnog junaka.

Zahvaljujući uspješnom nastupu u Hollywoodu, Lee je postao jedan od najpopularnijih glumaca. Godišnje izlaze novi filmovi s njegovim sudjelovanjem. Među njima su se najviše pamtile slike "Zmajski poljubac", "Romeo mora umrijeti", "Sukob" i "Nebeski ocean". Primjetno je da u posljednjem od njih nije postojala nijedna scena s borilačkim vještinama.

Godine 2008. Jet se pojavio na ekranu zajedno s drugom poznatom Kinezom Jackie Chan. Oni se mogu vidjeti u filmu "Zabranjeno kraljevstvo". 2010. godine izašao je legendarni akcijski film The Expendables. Dvije godine kasnije, Sylvester Stallone ponudio je Leeju da glumi u nastavku slike, a on je pristao.

Kino

Primijetivši momka koji vješto posjeduje tijelo i savršeno poznaje Wushua, redatelj Zhang Xinyan pozvao je Li da se oproba i kao glumac. Naravno, bio je to film o mladiću koji je borilački umjetnik. Debitantski film za Lianjie, koji je uzeo scensko ime Jet Li, bila je slika "Shaolin hram", koja govori o sirotištu dječaku odgojenom u samostanu sa redovnicima Shaolin.

Jet Li u filmu "Hram Shaolin"

Film je objavljen 1982. i bio je sjajan uspjeh. Stoga su redatelji odmah počeli snimati nastavke: "Hram Shaolin 2: Djeca Šaolina", snimljen 1983., i "Hram Shaolin 3: Borilačke vještine Shaolin" 1986. godine.

Zatim je uslijedila kratka stanka u snimanju, a tek 1991. godine svijet je pogledao još jedan ozbiljan film "Bilo jednom u Kini", u kojem Jet Li igra ulogu kineskog nacionalnog heroja Huanga Feihong-a. Film je ponovno bio uspješan, a opet su uslijedila dva nastavka, koji su objavljeni u sljedeće dvije godine.

Jet Li u filmu "Legenda o Fong Sai-Yuku"

Također 1993. godine objavljen je film "Legenda o Fong Sai-Yuku" koji je zaista postao legendaran za sve ljubitelje kina u stilu hongkonških akcijskih filmova. Sljedeće godine svijet je vidio remake filmskog idola Jet Li-a - Brucea Leeja. Novi film zvao se "Fist of Legend", a zaplet je ponovio poznati akcijski film "Fist of Legend".

Jet Li u filmu Fist of Legenda

U azijskim filmovima Jet Li je postao istaknuti lik, s glumcem koji je uvijek igrao samo pozitivne likove.

1994. godine glumac se pojavio u hongkonškom akcijskom filmu "Tjelohranitelj iz Pekinga". Jet Li dobio je ulogu profesionalnog tjelohranitelja, angažiranog da štiti djevojku, koja je postala jedini svjedok ubojstva kojeg je organizirala mafija. Tjelohranitelj se mora boriti s organiziranom skupinom ubojica.

Jet Li u filmu "Tjelohranitelj iz Pekinga"

1995. godine glumac je dobio glavnu ulogu u zločinačkom trileru Tajni agent. U ovom se filmu klasični azijski akcijski film o borilačkim vještinama isprepliće s obiteljskom dramom. Jet Li igra ulogu tajnog policajca. Zbog takvog rada službenik ne može provesti dovoljno vremena sa bolesnom suprugom i malim sinom. Muškarac upravlja samo natjecanjem samo jednog djeteta i opet nestaje u misiji. Njegov heroj mora se infiltrirati u zločinačku bandu koja planira pokrenuti terorističke akte i spriječiti eksplozije.

Godine 1996. Jet Li glumio je u avanturističkoj komediji Crna maska. Glumac igra ulogu lika koji bi u modernom kinu dobio poznato ime "maskirani superheroj". Lik Chay Chik - proizvod vojnog eksperimenta, bivšeg super-vojnika koji ne osjeća bol. Chick skriva i živi miran život knjižničarka, ali kad heroj sazna da su zločinci koji rade u gradu su i bivši super-vojnici, Chay stavlja crnu masku da zaustavi svoje bivše kolege.

Jet Li u filmu Crna maska

U kasnim 90-ima Jet Li suočio se s dva izazova odjednom: prvo, glumac je pozvan da se pojavi u Hollywoodu, a drugo, dobio je ulogu "negativca" s kojim se glumac prije nije susretao. Međutim, on je odradio odličan posao Wa Sing Ku u blockbusteru Smrtonosno oružje 4.

Zanimljivo je da je Jetu Liju ponuđena uloga u filmu "Kružni tigar, skriveni zmaj", ali on je to odbio, jer je tijekom trudnoće radije bio sa suprugom. Mogao je i glumiti u The Matrixu, ali čak ni tada nije dao svoj pristanak rekavši da obični glumci koji ne posjeduju borilačke vještine mogu igrati u filmu s takvim obiljem računalne grafike. Unatoč činjenici da Lee nije u ove dvije kultne vrpce, njegova vještina i glumački talent prepoznati su u cijelom svijetu.

Jet Li u filmu Romeo mora umrijeti

Glumac se 2000. pojavljuje u američkom akcijskom filmu nadahnutom filmovima o borilačkim vještinama "Romeo mora umrijeti." Glavnim vrhuncem filma obožavatelji smatraju četverominutni video nevjerojatnog bjekstva iz zatvora kojeg je izveo Jet Li u kojem se glumac bori sa stražarima naglavačke, obješenim nogom sa stropa. Glumac igra ulogu sina šefa kineske mafije u Americi, ali istodobno ostaje dobar junak. Glavni cilj lika Jet Li-a je zaustaviti krvavi rat među skupinama i uspostaviti mir u gradu.

Jet Li u akcijskom filmu "Sukob"

Zatim su uslijedili brojni uspješni militanti: "Poljubac zmaja", "Sukob", "Od kolijevke do groba", "Američke avanture", kao i slike drugih žanrova. Jet Li glumio je u epskoj prispodobi "Hero" i dramama "Danny Chain Dog", "Ocean Nebesa" i "Neustrašivi".

2007. godine objavljen je američki akcijski film "War", u kojem Jet Li igra dvosmislen lik. Kineski glumac igra ulogu neuhvatljivog ubojice koji je ubio agenta FBI-a sa svojom obitelji. Partnerin agent, čiju je ulogu igrao još jedan poznati akcijski glumac, Jason Statham, obećava se osvetiti za prijatelja prijatelja. Kao rezultat spletki i vojnih sukoba, ispada da heroji nisu onakvi kakvi se čine.

Jet Lee i Jackie Chan

2008. godine objavljen je zabranjeni kraljevski akcijski film o borilačkim vještinama, u kojem Jet Li glumi duet s drugom azijskom zvijezdom, Jackiejem Chanom. Iste je godine Jet Li igrao glavnog negativca filma iz popularnog ciklusa pustolovnih slika o arheolozima i mumijama „The Mummy: Grob of the Dragon Emperor“ - oživljenom Zmajevom caru, koji pokušava iskoristiti svjetsku dominaciju.

Jet Li u filmu "Američke avanture"

I dvije godine kasnije, svijet "The Expendables" osvojio je svijet. Akcija postaje poznata i prije najma. Stalloneov projekt, osmišljen da oživi duh militanata 80-ih - 90-ih i prikupi zvijezde ovog žanra u jedan film, dobiva na značaju. U 2012. izlazi nastavak „The Expendables 2“, a 2014. slijedi još jedan nastavak - „The Expendables 3“.

Jet Li u filmu The Expendables

Jet Li je 2016. glumio u kineskom fantastičnom filmu "Liga bogova". Film pripovijeda o ludom caru koji je želio vlast nad demonima i zbog toga je u svoje tijelo pustio snažni duh Crnog Zmaja. Ali duh pravi svoje planove za osvajanje svijeta. Tri junaka koji kreću u potragu za čarobnim mačem sposobnim da pobijede zlo mogu zaustaviti Zmaja.

Iste se godine glumac pojavio u akcijskom filmu "Neustrašivi", koji govori o biografiji kineskog heroja - borilačkog umjetnika Huo Yuan Zhia-e.

Jet Li u filmu Neustrašivi

Također u siječnju 2016. mreža je objavila vijest da će se Jet Li pridružiti glumačkom filmu akcijskog filma "Povratak Xander Cange", trećeg filma franšize Three X, u kojem će, kao i u ostalim epizodama, glumiti Vin Diesel. Ali iz nepoznatih razloga, Jet Lee je napustio projekt, a Donnie Ian ga je zamijenio.

Obiteljski i osobni život

Majstor Wushu bio je oženjen dva puta. Svoju prvu suprugu upoznao je tijekom natjecanja 1987. godine. Zaljubljeni su zajedno nastupili u kineskoj ekipi, a par se pojavio i na ekranima u filmu "Hram Shaolin". Sportaš Huang Quian se mladiću odmah svidio, ubrzo su se vjenčali. Za tri godine braka imali su dvije kćeri. 1990. godine par se razveo, razlozi su nepoznati.

Godine 1999. Jet se ponovno oženio, ovaj put glumica Nina Lee Chi rođena je u Hong Kongu. U svom drugom braku imao je i dvije kćeri, Jane i Jada. Znakovito je da je glumac zbog trudnoće svoje supruge odbio snimati u filmovima "Matrica" ​​i "Kružni tigar, skriveni zmaj". Obećao je da će biti s njom tijekom porođaja i održao je svoju riječ.

2004. godine glasine o smrti glumca procurile su u medije. Kako se ispostavilo, tijekom cunamija s obitelji se opuštao na Maldivima. Ali Jet je preživio, samo je ozlijedio nogu, spasivši kćer. Sada nastavlja povremeno glumiti, ali većinu vremena provodi sa suprugom i djecom. Lee se bavi dobročinstvom, izabran je za veleposlanika Crvenog križa.

Sportaš je sljedbenik tibetanskog budizma, čak je i osobno upoznao Dalajmu. Privlači ga filozofija Wushu, ali kao samoobrana ova vrsta borilačke vještine ne podnosi kritiku, prema Leeu. Želi pomoći mladim Kinezima da razumiju što je život, dijeli svoje znanje o budizmu.

Osobni život

Jet Li je prvi brak sklopio 1987. s Huang Quianom, koji je poput njega bio član kineskog tima Wushu. Uz to je Huang bio Jetov partner u njegovom debitantskom filmu, Shaolin Temple. Par je imao dvije kćeri, ali zajedno su supružnici imali samo 3 godine.

Glumac se 1999. ponovno vjenčao. Ovaj put njegova izabranica postala je hongkonška glumica Nina Lee Chi. Imali su kćer Jane i sina Jaju.

Jet Li i njegova supruga Nina Lee Chi

Jet Li uključen je u dobrotvorni rad i počasni je ambasador Crvenog križa. Glumac je gorljivi pobornik budizma. I Wushu smatra sportom i mogućnošću duhovnog samo usavršavanja, ali kao način samoodbrane, prema Jet Li-u, borilačke vještine ne stoje protiv kritike. Obožavatelji sugeriraju da je glumačke zaključke potaknula razlika u parametrima između Jet Li-a i njegovih američkih kolega glumaca. Visina Jet Li-a iznosi 168 cm, a težina, prema različitim medijskim izvještajima, iznosi od 60 do 69 kg, što je, prema hollywoodskim standardima, minijaturni podatak.

Jet Li sa svojim kćerima

Godine 2004. Jet Li bio je na odmoru sa svojom kćeri na Maldivima. Upravo u trenutku kada je u jugoistočnoj Aziji izbio cunami. U početku se vjerovalo da je glumac umro tijekom katastrofe, ali kasnije se ispostavilo da je jednostavno ozlijedio nogu kad je svoju kćer izvukao iz hotelskog predvorja.

Prema navodima singapurskih novina, glumac je 2008. godine dobio državljanstvo Singapura i kupio nekretnine u vrijednosti od 14 milijuna dolara u glavnom gradu, ali ni glumčevi predstavnici, ni migracijske službe nisu komentirali ovu vijest.

Jet lee sada

U 2018. godini glumac je navršio 55 godina, ali danas ga ne prepoznaju svi obožavatelji. U svibnju se na društvenim mrežama pojavila fotografija Jet Li-a na kojoj izgleda starom i nezdravom. Obožavatelji su se ozbiljno uplašili, a mediji su ovu vijest širili pretjerujući.

Jet Lee je star

Kasnije se pokazalo da su sve brige bile uzaludne. Samo ne baš dobra fotografija. Dužnosnici Jet Li-a požurili su reći da je sve stvarno dobro. U razgovoru s novinarima rekli su da Lee trenutno nema ozbiljnih zdravstvenih problema.

Istina, menadžer glumca potvrdio je da je Jet Li imala takvu bolest kao hipertireoza. Ovo je kvar u štitnjači, hormoni se proizvode u većim količinama nego što je potrebno. Ali ova bolest nije opasna po život. Pojačana aktivnost žlijezde uzrokuje promjene u metabolizmu i otkucaju srca kod ljudi. Primjerice, 2013. glumac se pojavio u kineskom talent showu i izgledao debelo. Tada je rekao da je cijela poanta u tome što se sada podvrgava liječenju, što se ne može kombinirati s fizičkom aktivnošću.

Jet Li i Gennady Golovkin

Nakon još jednog vala glasina o svom zdravlju, odlučio se obratiti fanovima na svojoj Facebook stranici. Glumac se zahvalio svima na brizi i rekao da se osjeća sjajno. Rekao je i da čeka, da ne može dočekati kad je javnosti predstavio nove projekte na kojima danas radi.

Jet Li ima račun na Instagramu, a do kraja siječnja 2018. vodio ga je aktivno, ali iz nepoznatih razloga odustao od stranice. Sudeći prema posljednjim fotografijama, glumac se stvarno promijenio. Muškarac je promijenio frizuru (sada je ćelav), nosi naočale s rogovima i često stavlja bejzbolsku kapu. Moguće je da je kardinalna promjena slike utjecala na protok glasina o njegovom zdravstvenom stanju.

Jet Li glumio je u kratkom filmu "Čuvari borilačkih vještina"

Godine 2017. glumio je u kratkom filmu "Čuvari borilačkih vještina" i o tome redovito izvještavao na Instagramu, objavljujući sve više fotografija. Ovo je projekt kineskog milijardera Jacka Ma. Glavna uloga pripala je upravo Ma.Zaplet slike je jednostavan: čovjek se okreće u borbi s različitim suparnicima koji su predstavnici različitih stilova borilačkih vještina. Pored Jet Lija, u snimanju filma sudjelovali su Tony Ja, Donnie Yen, Jackie Wu Jing, Natasha Liu Bordizzo i drugi glumci borbenih filmova. Svi su radili na čistom entuzijazmu, jer su glumci prvenstveno ciljali na promicanje borilačke vještine kao kulture ozdravljenja.

Jet Li u 2018. godini

Za fanove glumca ovaj kratki film je također vrijedan jer je Lee ovdje igrao borbenu ulogu. Usput, Jet Li posjeduje svoje tijelo jednako nenadmašno kao u mladosti. Doista, u prethodnom filmu "Liga bogova" dobio je ulogu kineskog "Gandalfa", a nije bilo ni nagovještaja o borbama koje je tako voljela publika.

Također u svibnju 2018. godine na internetu su se pojavile informacije da će Jet Li sudjelovati u remakeu igre "Mulan", on će igrati kineskog cara. Premijera slike zakazana je za 27. ožujka 2020. godine.

Pin
+1
Send
Share
Send

Pogledajte video: The Truth About Jet Li Revealed (Travanj 2020).