Slavne osobe

Yves Montand, biografija, vijesti, fotografije

Pin
+1
Send
Share
Send

Yves Montand
Yves montand
Osnovne informacije
Ime rođenjaIvo Livi
Datum rođenja13. listopada 1921. (1921.-10. 13)
Mjesto rođenjaMonsummano Terme, Toskana
Datum smrti9. studenog 1991. (1991.-09.) (U dobi od 70 godina)
Mjesto smrtiSenlis, Francuska
pokopan
  • Pere Lachaise
zemljaFrancuska
zanimanja
Godine aktivnosti1945—1991
Žanrovišansona
počasti

Yves Montan (Fra Yves Montand iv mɔ̃ˈtɑ̃, pravo ime Ivo Livi (Talijanski: Ivo Livi), 13. listopada 1921. - 9. studenog 1991.) - francuski pjevač i tekstopisac.

Rane godine

Ivo Livi rođen je 13. listopada 1921. u talijanskom gradu Monsummano Terme (regija Toskana). Bio je najmlađi od troje djece Giuseppina i Giovannija Livija. Ivin otac, Talijan, bio je strastveni komunist, dok je njegova majka bila Talijanka. Ubrzo nakon što su nacisti došli na vlast u zemlji, obitelj se preselila u Francusku: prvobitno je bilo planirano emigrirati u Sjedinjene Države, ali bilo je problema s dobivanjem viza i Livi se na kraju nastanila u Marseilleu. Godine 1929. dobili su francusko državljanstvo.

U mladosti je Montan radio u frizeru sestre, a zatim kao radnik u pristaništu. Umjetničku karijeru započeo je kao pjevač u kinima, klubovima i glazbenim dvoranama. Kao kreativni pseudonim odabrao sam kombinaciju "Yves Montand" (Yves - francuski oblik imena Ivo). Kako je objasnio, povijest ovog pseudonima povezana je s činjenicom da ga je majka, kad je bila dijete, zvala kući, miješajući talijanske i francuske riječi: "Ivo, monta! (Ivo, ustani!) " .

Prvi put pojavio se na pozornici pod ovim pseudonimom u dobi od 17 godina. Godine 1944., za vrijeme nastupa u Montani u Parizu, primijetila ga je Edith Piaf. Na neko vrijeme Montan, koji je bio 6 godina mlađi od Piafa, postaje njezin ljubavnik, a ona mu je mentor. Piaf je angažiran na svom repertoaru i traži od svojih koautora da mu napišu neke pjesme. Na pozornici nastupaju sve do 1946., kada se Piaf raskida s Montanom.

Faza

Krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća Montand se susreo s glazbenicima koji bi postali njegovi prijatelji i koautori: pijanist Bob Castella, gitarist Henri Kroll i tekstopisac pjevača Francis Lemarque. Kroll upoznaje Montanu s pjesnikom Jacquesom Preverom. Preverove pjesme postat će temelj Montanovog repertoara dugi niz godina i proslavit će ga (Les feuilles mortes, Barbara).

U mladosti je Montan kultivirao sliku „pjevačkog proletarijata“: česti junaci njegovih pjesama su kamiondžije, vojnici, sezonski radnici, bokseri.

Yves Montand poznat je kao izvođač koji je na pozornici u potpunosti otkrio svoj višestruki talent - bilo da se radi o glazbenoj dvorani ili televizijskoj platformi. Uživao je u velikom uspjehu show za jedan čovjek na Broadwayu. Posljednja serija njegovih koncerata održana je 1981. u prestižnoj pariškoj dvorani Olympia.

Yves Montand postao je prvi pjevač na svijetu čiji se televizijski nastup emitirao putem satelita. To se dogodilo 10. srpnja 1962., tijekom prvog probnog emitiranja sa satelita Telstar. Tijekom ove emisije, koju su organizirali Amerikanci, Francuzi su bez upozorenja poslali svoj signal satelitu (gotovo izazivajući diplomatski skandal), a američki su gledatelji iznenada vidjeli Yves Montana na svojim ekranima.

Filmska karijera

Godine 1946. Montand je odigrao glavnu mušku ulogu u filmu "Noćna vrata" Marcela Carnea, koji je scenarij napisao Jacques Prevert. Međutim, njegova igra nije potakla povjerenje javnosti. Slika stvorena u trileru "Platite za strah" bila je uvjerljivija. U šezdesetim i sedamdesetim godinama zreli Montand zbilja se otkrio kao glumac (filmovi o Costa Gavrasu i Claudeu Sauteu). Međutim, on posvećuje mnogo manje pozornosti pjesmi.

Montan je glumio i u filmovima u Europi i Americi: posebno u filmu Make Love, gdje mu je partnerica bila Marilyn Monroe.

Osobni život

U kolovozu 1949. u Saint-Paul-de-Venceu, Montand je upoznao Simona Signoreta i zaljubio se u nju. Ubrzo je Simone napustila svog prvog supruga Yves Allegre, a u prosincu 1951. udala se za Montanu. Vjenčanje je odigrano u hotelu Golden Dove koji se nalazi u Saint-Paul-de-Venceu na Azurnoj obali. Zajedno, par je nekoliko puta nastupao kao partneri na pozornici i na setu. Par Montan - Signore bio je vrlo popularan i nije ostavljao naslovnice časopisa.

1985. godine Signore je umro. Godine 1986., tijekom snimanja filma "Jean de Florett", Montand je sklopio aferu sa svojom tajnicom Carole Amiel (francuska Carole Amiel), koju je unajmio nekoliko godina ranije za planiranu turneju. Amiel je postala majka njegovog jedinog djeteta, 1988. godine imali su sina Valentina. U početku je Montand negirao očinstvo, ali vidjevši negativnu reakciju francuskog tiska promijenio je svoje stajalište.

Montana je poznata po mnogim romanima sa ženama. Primjerice, ono što mu se dogodilo 1960. s Marilyn Monroe na setu u Hollywoodu zajedničkog filma Make Love. Olujna romansa razvila se pred očima njegove supruge - Simone Signoret, koja je bila prisutna na setu i bila je starija od Monroe. Montan je čak tada namjeravao ostati s Monroeom, međutim, procijenivši profesionalne izglede u SAD-u, odlučio je napustiti ovaj pothvat. Nakon iznenadne smrti Monroe 1962. godine, Montand je odbio dati komentare.

U studenom 1997., šest godina nakon pjevačeve smrti, njegova bivša filmska kolegica 1974. godine Anna-Gilberte Drossart počela je dokazivati ​​da je Montand otac njene kćeri Aurore. Stvar je otišla na sud, gdje je Drossara zastupao odvjetnik Gilbert Collard, koji je kasnije postao jedan od vodećih članova desničarske stranke Nacionalni front. Suprotno mišljenju javnosti, prijatelja pokojne pjevačice i prosvjeda ministra zdravlja Bernarda Kouchnera, sud je odlučio otvoriti grob i izvršiti genetsku analizu DNK posmrtnih ostataka. "Test očinstva" dao je negativan rezultat.

Okolnosti smrti

Yves Montand umro je 9. studenog 1991. godine tijekom snimanja filma "IP5". Redatelj i filmska ekipa prisilili su ga da preuzme nekoliko prizora ulaska u ledeno jezero i kupanja u njemu po lošem vremenu, ne vodeći računa o toploj odjeći i zagrijavajući umjetnika između snimanja. Rezultat je bila upala pluća.

U svom intervjuu redatelj Jean-Jacques Benex opisao je što se dogodilo: "Umro je na setu filma" IP5: Otok debele kože "... Posljednjeg dana snimanja, nakon posljednjeg snimanja. Bilo je to sinoć i snimali smo parove. Završio je ono što je radio, a onda je jednostavno umro. A film govori o starcu koji umire od srčanog udara - otprilike isto što se dogodilo! “U stvari, Yves Montand umro je dan kasnije u bolnici u gradu Senlisu od srčanog udara uzrokovanog upalom pluća.

Yves Montand pokopan je na pariškom groblju Pere-Lachaise kod Simone Signoret.

Politička uvjerenja

Kao rodom iz obitelji radničke klase, Montan se u mladosti pridržavao ljevičarskih stavova, što je zadivilo sovjetske vlasti i pridonijelo njegovoj popularnosti u SSSR-u. 1950. Montand je potpisao Stockholmsku apel za zabranu nuklearnog oružja, koju je pokrenula Francuska komunistička stranka, i sudjelovao je u drugim akcijama s pozicija bliskih komunističkim.

Tijekom političke krize u Mađarskoj 1956. godine, Montan, usprkos prosvjedima mnogih kolega, odlučuje krenuti na turneju s prethodno zacrtanom turnejom po SSSR-u. Francuska javnost oštro ga je kritizirala, ali u SSSR-u glumac je bio srdačno dočekan.

Yves Montand bio je vrlo popularan u Sovjetskom Savezu. Pjesma "Kad jedan udaljeni prijatelj pjeva" posvećena mu je ("Montana promukao glas zvuči na kratkom valu ...") koju je Boris Mokrousov napisao na stihove Jakova Helemskog, a izveo Mark Bernes.

1963. Montan i Simone Signoret po drugi su put posjetili Moskvu, sudjelujući na Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu.

1970. godine Montand je zajedno sa Signoreom glumio u filmu režisera Costa Gavrasa, čija je kreativna suradnja započela još u šezdesetim godinama, "Prepoznavanje" o događajima 1948. i 1968. u Čehoslovačkoj. Montanovo odbijanje vanjske politike Sovjetskog Saveza, posebno ulazak sovjetskih trupa u Čehoslovačku, uzrokovalo je da ga je SSSR službeno ohrabrio do zabrane prenošenja njegovih snimaka na radiju i televiziji i uklanjanja njegovih zapisa iz Melodijskog kataloga. U sovjetskom tisku 1980-ih napisali su da je Yves Montand navodno radikalno promijenio svoja dosadašnja uvjerenja i sada govori sa stajališta liberalizma.

U cijelom svom životu nikada nije bio član niti jedne stranke.

Biografija

Ivo Livi rođen je u listopadu 1921. godine u gradu Monsummano Terme, u talijanskoj Toskani. U to su vrijeme dvoje djece već odrastalo u zanosnom katoličkom i talijanskom podrijetlu Giuseppina i Židova Giovannija Livija.

Ivo Livi | Liveinternet.ru

Kad su nacisti došli na vlast, Livi se preselio u Francusku, iako su u početku imali namjeru emigrirati u Ameriku. Čekajući vizu, nastanili su se u Marseilleu. Ostali su tamo.

Teško je djetinjstvo nazvati budućim glumcem i chansonnierom bez oblaka. Njegovi stariji brat i sestra odustali su od škole kako bi pomogli obitelji. U 11 godina Ivo je slijedio odijelo. Danju je radio u tvornici, a navečer je trčao u kino na odloženo malo novca. To je bila ona utičnica u njegovom životu, bez koje nije mogao zamisliti svoje postojanje. Livi je pregledala sve holivudske slike koje su dovedene u grad.

Yves Montand | Liveinternet.ru

No momak je imao još jedan hobi - pjevanje. Ivo je imao lijep glas i dobar izgled. Kad je odrastao, počeo je pomagati starijoj sestri u svom frizeru. U isto vrijeme, mlada pjevačica se prvi put pojavila na pozornici. Smislio je kreativni pseudonim Yves Montand, sjećajući se kako ga je jednom majka, miješajući francuske i talijanske riječi, nazvala kući: "Ivo, monta!" (Prevedeno - "Ivo, ustani!").

Pod tim pseudonimom započela je kreativna biografija Yvesa Montane.

Stvaranje

U početku su roditelji bili skeptični prema sinovim nastupima. Ali kad je u to vrijeme počeo donositi puno novca - oko 50 franaka tjedno - shvatili su da je njihov dječak zaista talentiran i da ljudi vole njegovo pjevanje.

Znakovito je da se u to vrijeme formirala određena scenska slika šansonijera koja se može opisati kao "pjevački proleter". Uz činjenicu da su junaci njegovih pjesama bili sezonski radnik, lopov čekić, vojnik i bokser, i sam Montand mjesečario je kao mlatnjak.

Buduća zvijezda Chanson | The100.ru

Tijekom tog razdoblja - finala 1940-ih, pjevač se susreo s glazbenicima, s kojima će biti povezana sva njegova daljnja kreativna biografija. To su pijanista Bob Castella i gitarist Henri Kroll. Ubrzo se Yves Montand susreo s tekstopiscima Francisom Lemarqueom i Jacquesom Preverom. Nakon nekog vremena njihov zajednički rad donijet će divne rezultate.

Yves Montana je 1944. pozvan na alternativnu službu - takozvanu "izgradnju mladih". Iste se godine susreo s legendarnom Edith Piaf. Bila je zvijezda u usponu na francuskoj sceni. Par se upoznao na Moulin Rougeu, gdje su obojica nastupili na istom koncertu.

Eeyore Montand i Edith Piaf | Liveinternet.ru

Između 23-godišnjeg Yvesa i 29-godišnje Piafe izbila je romansa koja je trajala 6 godina. Ali to nije bila samo ljubav, već i kreativna zajednica. Edith je pomogla svom ljubavniku da pronađe svoj stil, napisala je nove pjesme za njega, koje su postale hitovi i, uglavnom, dovele ga na pozornicu. Tijekom godina bliskih odnosa pjevač je oblikovao svoj repertoar i pretvorio se u profesionalca. Često su nastupali u duetu. Nakon raskida, Yves Montand krenuo je u "slobodno putovanje" druge osobe - prepoznatljive i zrele.

Njegova pjevačka karijera povremeno se izmjenjuje s radom u kinu. No, čini se da je i sam umjetnik podjednako zaljubljen u obje klase: snimanje naizmjenično s koncertnim aktivnostima.

Izgled u kinu je san Djetinja Yves Montane. A Edith Piaf također joj je pomogla da se ostvari. Chansonnier je debitovao u filmu "Zvijezda bez neba". Odmah nakon prvog filma uslijedio je drugi - "Vrata noći". U trećem, Idolu, pojavio se godinu dana kasnije.

Ali ako se prve uloge novinarskog filmskog kritičara nazivaju nezrelim, onda je sljedeće teško teško kritizirati. Yves Montand brzo stječe majstorstvo i otvara publici nove vidove talenta.

Početkom 1950-ih šansonije je puno nastupao. Radi sjajne solo projekte. Na njegovim koncertima se rasprodaju okupljaju. U isto vrijeme, pojavljuju se slike „Izgubljeni suveniri“, „Crvena konoba“ i „Pariz uvijek pjeva!“. Svi su filmovi toplo prihvaćeni od strane kritičara i gledatelja.

A 1953. Yves Montand obradovao je svoje obožavatelje novom vrpcom pod nazivom "Strah za strah", koja je primijećena u Cannesu. Sada Talijana nazivaju ostvarenim dramskim glumcem.

Iste 1953. pjevač trijumfalno nastupa na pozornici Etoile teatra. Za šest mjeseci uspio je održati 200 koncerata, od kojih je svaki završen ovacijama.

U filmu Vodite ljubav s Marilyn Monroe | Vorisliebkind.livejournal.com

Sredinom 1950-ih Yves Montand je mnogo gostovao. Putovao je u SSSR, gdje je vrlo srdačno primljen kao pjevač i glumac. Potom je umjetnik krenuo na turneju po Istočnoj Europi i Americi, gdje je i njega čekao snažan uspjeh. U SAD-u Willow nazivaju seks simbolom, što je potaknulo holivudskog redatelja Georgea Cukora da mu dodijeli ulogu u filmu "Vodi ljubav" s Marilyn Monroe.

U filmu "Đavolji rep" | Kino-teatr.ru

U kasnim šezdesetim godinama gluma je prevladala nad izvedbenim aktivnostima. Francuskinja talijanskog porijekla glumila je u filmovima "Rat je gotov", "Velika nagrada", "Živjeti uživo" i drugima.

Svake godine do početka 1990-ih, Yves Montand pojavljuje se u novoj slici. Sada ga pozivaju samo eminentni redatelji. "Žensko svjetlo", "Crveni krug", "Cesar i Rosalie", "Savage", "Žensko svjetlo" i mnogi drugi filmovi sa zvijezdom postaju događaji u svijetu kinematografije.

Smrt

Yves Montand umro je 9. novembra 1991. Tijekom snimanja njegovog posljednjeg filma, IP5: Otok debelooki, nekoliko je puta ušao u ledeno jezero. Naknadna pneumonija dovela je umjetnika u grob.

Primjetno je da film govori o starcu koji je umro od srčanog udara. Uloga starca otišla je u Montanu. Ponovio je sudbinu svog lika: umro je od srčanog udara uzrokovanog upalom pluća.

Grobnica iz Montane i Signoret | Liveinternet.ru

Umjetnik je pokopan pored supruge Simone na poznatom groblju Pere Lachaise, gdje je njegova prva ljubav, Edith Piaf, dugo odmarala.

Edith Piaf u Montanovom životu

Značajan susret dogodio se u Montani 1944. godine, kada je nastupio na Moulin Rougeu. Na istom koncertu sudjelovala je i Edith Piaf, tada već poznata. Između njih je nastala romantična veza.

Piaf je pomogao početničkom pjevaču u oblikovanju njegovog scenskog lika, dao je puno savjeta u vezi s ponašanjem na pozornici i u društvu. Uz njezinu pomoć, Montan je redizajnirao svoj repertoar.

Prošlo je vrlo malo vremena, a zahvaljujući Edith, pjevačica se pretvorila u profesionalca. Ovo je već bio zreo, suzdržan izvođač s izražajnim načinom govora. Mnogo su nastupali zajedno, sve dok pjevačica nije odlučila prekinuti sve odnose s Montanom.

Treba napomenuti da je pjevačevoj neviđenoj popularnosti uvelike olakšalo njegovo podrijetlo. Prihvaćen je kao svoj, kao jednak. Tisak tog vremena uspoređivao je novog popularnog pjevača s Charlesom Trenetom.

Najbolje pjesme i filmovi Yves Montana

1948. Eva je upoznala pijanista Boba Castella, s kojim je kasnije dugo surađivala. Bob je pjevača odveo kod Jacquesa Prevera. Ovaj je pjesnik napisao više od jedne pjesme za Montanu.

Od 1950. pjevač je počeo puno nastupiti. To su bili sjajni solo programi. U isto vrijeme, on opet počinje snimati. 1950. gledatelji su vidjeli film „Izgubljeni suveniri“, godinu dana kasnije „Crvena taverna“, a zatim „Pariz uvijek pjeva!“ 1953. godine objavljen je film „Plati strah“, koji je slavio na filmskom festivalu u Cannesu, a sam Montan uspostavljen je u očima kritičari i gledatelji kao dramatični glumci.

Yves se 1953. ponovno vratio na predstave. Često je to bila pozornica Etoile teatra. Proveo je niz večeri. Šest mjeseci pjevačica je nastupila dvjesto puta. Eva je postigla trijumfalni uspjeh.Nakon ove serije večeri, pojavio se glazbeni disk na kojem je snimljen ovaj koncert. Pjevačica je bila na vrhu popularnosti.

Početak karijere pjevača i glumca Yves Montana

U početku se zanimanje mlađeg sina roditeljima činilo neozbiljno, ali kada je počeo primati pedesetak franaka u tjednu, njihovo se mišljenje promijenilo. Govorio je, a počeli su se pojavljivati ​​i njegovi obožavatelji. 1940. radio je neko vrijeme kao kradljivac čekića, ali nastavio je vježbati.

Yves Montand i Marilyn Monroe

Yves je 1944. pozvan u Omladinske zgrade, koje su u to vrijeme u Francuskoj bile alternativa vojnoj službi.

Pin
+1
Send
Share
Send