Zanimljive činjenice

5 savjeta za putovanje s djetetom u automobilu

Pin
+1
Send
Share
Send

Želite dobiti naslov roditelja heroja, ali ne znate kako? Stavite djecu u auto i krenite na stvarno putovanje! A tada ćete u očima mnogih očeva i majki postati osoba koja se ne boji vode, vatre i bakrenih cijevi.

Ovo je, naravno, šala. Ali ako ste zabrinuti zbog mogućnosti dugog putovanja s malom djecom, pročitajte naše savjete i životne hakove. Nadamo se da ćete se na kraju složiti: izleti automobilom s djecom su zabavni i jednostavni!

Cestovna zabava

Dugi boravak u skučenom prostoru bez gotovo pomicanja ono je što mnoge roditelje sprečava da putuju s djecom. Ni odrasla osoba to ne može preživjeti, a kamoli djeca. Sve će se promijeniti ako se vrijeme na putu iskoristi s korisnošću i zadovoljstvom.

Imajte na umu da se vozač ne smije ometati tijekom vožnje. Ako bebu na stražnjem sjedalu prati odrasla osoba, pronalazak zanimanja nije teško!

 • izvući
  Olovke izdajte ne odmah u pakiranju, već u 1-2 komada, jer će inače odmah letjeti oko kabine. Ako automobil ne dolazi sa stolom, uzmite poseban tablet na koji su pričvršćeni listovi papira.
 • Pjevajte i slušajte bajke
  Flash pogon ili CD-ovi s dječjim pjesmama i bajkama biti će od velike pomoći na putu.
 • play
  „Nabrojite sve riječi jednim slovom“ ili legendarno „Gradovi“ - ove i slične igre dobro će vam doći na putu. Savjet: sastavite "cestu" okvir u kojem će živjeti igre i igračke pogodne za put. Tako ćete potrošiti manje vremena na naknade.
  U ovom ćete videozapisu pronaći još više igara i zabave za putovanja s bebom.
 • Spavanje!
  "Da, ovo je najdivnija aktivnost na svijetu", složno će pomisliti svi roditelji male djece. A da bi spavanje u automobilu bilo sigurno i ugodno, kupite dječje auto sjedalo koje ima nekoliko nagiba leđa i podesivi naslon za glavu i sigurnosne pojaseve. Bit će sjajno ako se sve prilagodbe stolice izvrše bez poteškoća i jednom rukom. Na ovom linku naći ćete moderne ergonomske modele koji odgovaraju opisanim parametrima.
 • Ne zaboravite na putovanje ponijeti svoju omiljenu igračku za bebe.
  Omiljeni medvjed uljepšat će i najne dosadniji put.

Sjeo i. idemo!

Odabrali ste svrhu putovanja, odredili rutu i čak sakupili „putnu kutiju“. Sada morate provjeriti ugradnju dječjeg autosjedalice. Ako se još niste odlučili za model ovog važnog uređaja, predlažemo da prije kupnje pogledate ključne karakteristike.

 1. Unutarnji nosač, Postoje dvije mogućnosti - standardni sigurnosni pojasevi i korištenje posebnog Isofix sustava. Ako dizajn automobila dopušta, zaustavite se na drugoj opciji: najpouzdanija je. Brave Isofix nalaze se između stražnjeg sjedala i naslona sjedala.
 2. Sigurnosna potvrda, Oznaka ECE R44 / 04 (na naljepnici ili narančasta oznaka) označava da je autosjedalica testirana i da ispunjava europske sigurnosne standarde. Standardi se ne ažuriraju tako često (zadnji put 2009.), pa sigurno možete kupiti stolicu nekoliko godina unaprijed bez brige da će ona zastarjeti. Na primjer, autosjedalica Seat Up 012 (grupa 0 + / 1/2) tvrtke Chicco pogodna je od rođenja do 6 godina.
 3. Usklađenost s dobi i težinom djeteta jedan je od najvažnijih sigurnosnih parametara. Danas su svi proizvođači autosjedalica usvojili sljedeće dobne skupine:
  • Skupina 0 - novorođenčad i prije težine od 10 kg (od šest mjeseci do godinu dana)
  • Skupina 0+ - od rođenja do 1,5 godine ili do postizanja težine od 13 kg
  • 1 - od 9 mjeseci do 3,5-4 godine ili dok težina ne pređe 18 kg
  • 2 - 3-7 godina i težine 15-25 kg
  • 3 - od 6 godina i težine od 22 kg
  Da se ne zbunite u kategorijama, koristite posebnu uslugu koja će reći specifične modele za visinu i težinu djeteta.
 4. Prilagodba autosjedalice "za sebe", Prije kupnje provjerite je li prikladno fiksirati sigurnosne pojaseve, je li njihova duljina dovoljna i kako su podešeni nasloni za glavu. Najbolje je staviti dijete u autosjedalicu prije kupovine da biste vidjeli hoće li mu biti ugodno: to ćete odmah shvatiti.

Naveli smo osnovne parametre koji izravno utječu na sigurnost. Dalje je stvar ukusa i želje. Na primjer, postoje modeli koji vam omogućuju podešavanje i širine sjedala i visine naslona (Oasys 2-3 Fixplus od Chicco-a).

Savjeti za putovanja

Vrijeme odlaska planirajte na takav način da spavate s bebom - noć ili dan. To je posebno važno ako u automobilu postoji jedna odrasla osoba. Pod mjerenim hodom automobila, dijete će brže zaspati i duže spavati, a vi ćete biti smireniji. Hranjenje je samo lagana hrana, tako da manje bolesti.

U idealnom slučaju, ako prije odlaska presvučete bebu ili barem maknete cipele. I već izravno na cesti, pokušajte redovito provjetravati automobil i, naravno, češće pravite zastoje kako bi se dijete moglo ugrijati.

Popis "Što ponijeti sa sobom na put"

 1. Voda za piće. Savjetujemo vam da uzmete nekoliko boca malog kapaciteta.
 2. nosh, Nemojte oglašavati cijeli set hrane koju ste ponijeli sa sobom, inače će stražnje sjedalo vašeg automobila biti puno mrvica. Izravno na cesti, bolje je dati voće i povrće, a krekere, kolačiće, sendviče ostaviti neko vrijeme.
 3. Promjena odjeće. Za bebe ponesite kompletan komplet, odmah do rublja i / ili pelena.
 4. Ručnik i vlažne maramice. Dajte prednost malim paketima, pogodnije je izvaditi salvete iz njih u pokretu.
 5. Za djecu mlađu od tri godine bit će relevantno lonac.
 6. Lijekovi za pokretanje bolestiJa (obični bomboni od peperminta ili posebne tablete).

Pokušali smo razgovarati o nijansama putovanja s djetetom u automobilu, ali u svakom slučaju, najvažnije je ponijeti sa sobom vaše dobro raspoloženje. Zabavite se putujući!

Planirajte svoje putovanje

Improvizacija je vrlo cool kada samo odrasli putuju, ali ako niste spremni putovati s djetetom, možda ćete imati problema.

U Rusiji nema punopravnih kampova u takvom broju kao u Europi i Skandinaviji - teritorij je prevelik. U turističkim mjestima postoje dobri moderni kampovi, na primjer, u Gornjem Altaju, Irkutskoj oblasti, Burijatiji. Ali, ako pogledate, u većem dijelu Rusije blizina saveznih autocesta i atrakcija - u stvari jedan veliki kamp. Postoje mrežne benzinske stanice do prekobajkalskog teritorija, Amurske regije i Vladivostoka. Broj motela, malih hotela i kafića je nepropisan.

Ako želite boraviti u prirodi, na bilo kojem sporednom putu jednostavno možete skrenuti gdje god želite. Vozite malo - i tu je, lokacija. A ako danas imate zakazano rublje, zaustavite se u motelu.

Kažu da u Rusiji postoje dva problema: budale i ceste. Ali već je malo luđaka, a ceste su odlične (do Vladika je idealan asfaltni put), isto je i sa kampovima.

Foto: iz osobne arhive Bogdana Bulycheva

Foto: iz osobne arhive Bogdana Bulycheva

Pazite na kuhanje izvan mreže

Ogroman plus kada majka nahrani dijete: tada glavobolja s bocama odmah umire. Ako imate umjetnu prehranu, sve ove boce rastu do drugih stvari s ogromnom prtljagom. Bilo bi korisno uzeti mali hladnjak.

pretvarač
Za one koji putuju automobilom, toplo preporučujem kupnju konvertera. Od 12 do 220 volti. Ako kupite dobar pretvarač, ne za par tisuća, već za desetak, tada na njega možete spojiti lonac s posudom, čajnikom, mikrovalnom pećnicom, termičkim znojem. I tada ćete imati čitavu kuhinju u prirodi. Mali čajnik i spor štednjak dodaju gotovo nikakvu prtljagu. No, odlazite u krevet, napunite spor štednjak i stavite ga na tajmer, a u 8 sati ujutro uživajte u nevjerojatno lijepoj prirodi i ukusnoj kašici koja se već kuha.

Svi moraju imati pretvarač, ovo je super povoljno i ne ograničava vašu maštu. Dok kuhate, možete ići. Glavna stvar je sve baciti u multioker i sigurno ga popraviti.

Mali

Prestanite se puniti gorivom, piti, pišati, jesti - izvadite dijete i hodajte 15-30 minuta. Kao što možda pogađate, zbog toga se 6 sati putovanja pretvaraju u osam ili više.

Kad je Jan imao šest mjeseci, vozili smo se do Moskve bez zaustavljanja. Mislila sam da ću završiti, veslala sam putem od nemoći. Sada čak dijelimo putovanje u Moskvu na dva dana - prenoćimo u Nižnji.

Nakon 6-8 sati vožnje istiskujemo se. Ali san vraća snagu, a ujutro smo opet veseli i veseli. I nuspojava: vožnja će vam se svidjeti.

Ako beba spava danju, napravite putovanje na spavanje. Na primjer, napustite grad u 11-12 dana, dijete će odmah zaspati i spavati 2-3 sata. I tamo će preostalo vrijeme biti već lakše (nije 8 sati za zabavu).

Ne vozi noću. Imat ćete jednu osobu koja je dobro spavala - ovo je dijete. Ujutro će biti veselo, a vi ćete se morati družiti s njim, a vi ste zombi.

 1. Jedno pravilo: ne zamaraj se. Dijete može prestati jesti od stresa ili se zbog stresa prebaciti na kruh i jabuke. Neka ga pojede ako želi. Rezultat.
 2. Ako dijete i dalje jede smjesu (poput naše: jedno hranjenje noću), to je najlakša opcija na putovanju. Razveden, dan. U ovom se slučaju uobičajeno hranjenje smjesom noću može pretvoriti u tri obroka umjesto doručka, ručka i večere. Vidi točku jedan: ne zamaraj se. Štoviše, mješavina je hranjiva i zdrava.
 3. Dojenje je još bolje: to je i brz način za smirivanje bebe.
 4. Nema potrebe uzimati konzerve ili posude s hranom. Prvo, dijete može odbiti jesti tu hranu. Drugo, nezgodno je. Ako je dijete na uobičajenoj dijeti, prestanite jesti redovitu hranu. Postoje super benzinske stanice gdje kuhaju normalnu hranu.
 5. Kosmoeda. Pohvala ovom izumu! To su pire u mekom pakiranju. Tu su voće i povrće te čitave večere s krumpirom i mesom.
 6. Grickalice: jabuke, mrkva, sušenje, kolačići, banane, kruh, kruh. Na izletima jedemo tone kolačića, sušila i jabuka. Ako ste zabrinuti zbog zdravog načina života, pogledajte prvi. Živci su važniji.

Crtići i mobilne igre

Preuzmite gigabajte crtanih filmova koje vaše dijete gleda. I utopite svoju savjest ako mislite da bi njihovo gledanje trebalo biti samo od 18 godina ili 20 minuta dnevno.

Crtići su spas. Slično je s igrama na telefonu ili tabletu. Ako se dijete igra, neka igra.

Crtane filmove za Jana ne stavljamo čitavih 6 sati putovanja. To je previše, naravno. Imali smo raspored: 2-3 sata sna, zatim 1-2 sata - hrana i zabava (igračke), sat - „Malyshariki“. Posljednji sat je najteži: svi su umorni, dijete je negdje željno i plače. A onda spas: stavite crtane filmove i opustite se. A sat gledanja malog djeteta je također naporan, on se umara i više ne plače kad ga isključite.

Benzinske postaje

Vozite se samo autocestama s dobrim benzinskim stanicama. Dobra benzinska pumpa je normalna hrana i čisti toalet s toplom vodom. Najviše je suprotno kad trebate promijeniti pelenu, nije jasno gdje.

Imamo favorite za benzinske postaje: Shell, BP (imaju čak i svoju kuhinju), Lukoil, Gazprom (postoje i odlični). U Europi, po pravilu, svaka benzinska crpka na stazama uključuje ogromne čiste toalete i gotovo restorane te dječje kute sa stolicama.

Torbe

Napravite pojedinačne torbe ili torbe s ovim stvarima:

 1. Hrana na cesti (i neka leži u kabini).
 2. Stvari provesti noć. To mogu biti papuče, higijenski predmeti, gaćice koje se mogu skinuti, pelene, kućna odjeća ili pidžame. I stavite ga u prtljažnik radi brzog pristupa. Tako ćete od stroja do hostela morati uzeti samo jedan paket. I nećete morati svaki put dobiti ogroman kofer.

Noćenje

Hosteli su bolji od hotela: tu je i pristupačna kuhinja koja radi non-stop u kojoj možete oprati boce, kuhati, jesti vodu i kipuću vodu, te perilicu rublja. Hoteli imaju svoja pravila za to. Gotovo svaki hostel ima obiteljske sobe sa vlastitom kupaonicom. Pa, jeftinije je. Rezervirali smo na Booking.com-u.

Odaberite hostele s 24-satnom prijavom. Inače ćete se možda jednom naći u Pragu: vrijeme dolaska pomaklo se za nekoliko sati (od 20 sati do 12 noći), a hostel za prijavu stigao je samo do 8. U potpunosti su me odbili, poput "idite nigdje, strana zemlja «. Malo sam skandirao, a Booking.com mi je omogućio da otkažem svoju rezervaciju besplatno. Za nekoliko minuta rezervirao sam još jedan hostel iz iste aplikacije, a pokazalo se da je to jednostavno fenomenalno.

Planiranje

Planirajte sve redom. Rezervacija noći, gdje ćete jesti, što ćete gledati. Vjerujte mi, stav "ali idemo tamo gdje nam oči gledaju i sjedimo u nekom kafiću" ne funkcionira.

Google karte koje će vam pomoći (značajka Istražite u blizini) i MAPS.ME (za izvanmrežne karte). Unaprijed potražite upute (do točke noćnog provoda), generirajte vezu do rute i stavite je na jednostavan pristup (imali smo zasebnu sobu za chat u kanalu Telegram): ušli u auto, pokucali na vezu i odvezli se.

I dogovorite se tko radi što: "Sad stajemo, nosite ovo, ja uzimam dijete i ovaj paket." Već imate dovoljno problema. Planiranje vam omogućuje lakši život i uklanja iritaciju zbog neopravdanih očekivanja ("I mislio sam da ćete to učiniti").

Općenito, unatoč činjenici da su takva putovanja vrlo iscrpljujuća, vrlo je cool. Štoviše, putovanja su obogaćena dojmovima, a razvijaju se i mala djeca.

Pravilo broj 2: odaberite sigurno autosjedalicu

Rosneft - za sigurnost prometa na cesti. A jedan od glavnih uvjeta ne samo udobnog, već i sigurnog putovanja vašeg djeteta je pravilno odabrano auto sjedalo. Provjerite jesu li remeni u autosjedalici pouzdani i da će držati dijete u slučaju nužde kočenja. Ako još uvijek imate izbor auto sjedala, usporedite rezultate testova sudara koji njihovi proizvođači rade svake godine. Njihovi će rezultati pomoći da napravite pravi izbor.

Pravilo broj 4: planirajte svoje vrijeme putovanja

Ljeti se prometne gužve uvijek gomilaju na najpopularnijim rutama. Odrasla osoba može provesti vrijeme relativno tiho u prometu, ali za djecu je to mnogo teže - počnu djelovati. Da biste izbjegli gužve, vrijeme putovanja možete planirati noću dok dijete spava. Ali to je samo pod uvjetom da se vozač u mraku suoči sa prometnom situacijom.

Pravilo broj 5: dodajte komplet za prvu pomoć

Dodatno opremite priručnik za pomoć s priborom za prvu pomoć koji može biti od pomoći. Obavezno stavite lijekove protiv bolova, lijekove protiv alergija, gel protiv uboda insekata, napravite zalihu baktericidnih mrlja različitih veličina, ne zaboravite jod, zelenku, dezinfekciona sredstva za ogrebotine i ogrebotine, prskajte morskom vodom da operete nos.

Pravilo broj 6: organizirati dječje aktivnosti u automobilu

Kako se dijete ne bi dosadilo na putu, zalihajte zanimljivim knjigama sa slikama, igračkama, CD-ima s dječjim pjesmama. Audio priče su sjajne na putu. Djeca slušaju i tada neprimjetno zaspaju. Ali bolje je odbiti gledati filmove ili crtane filmove, čak i ako je autosjedalica opremljena stolom. Dugo gledanje na jedan predmet tijekom vožnje automobila može izazvati napad mučnine.

Pravilo broj 7: prozračite automobil bez propuha

Ljeto, vrućina ... Mnogi vozači spuštaju prozore kako bi provjetravali putnički prostor, ali to ne vrijedi raditi. Budući da dijete sjedi straga, protok zraka će ići na njega. A ako se dijete malo znoji, tada će mu se, nažalost, pružiti obična hladnoća i visoka temperatura. Stoga uključite klima uređaj i koristite ga za hlađenje unutrašnjosti. Tok hladnog zraka će pasti na prednji dio sjedećih putnika, a to neće nauditi djetetu.

Pravilo broj 8: naučite dijete pravilnom ponašanju za vrijeme zaustavljanja

Radoznalost djece je neograničena.Nastoje pobjeći od prekrasnog cvijeta, juriti leptira ili pogledati neki automobil. Stoga tijekom zaustavljanja čvrsto držite dijete za ruku. Prije zaustavljanja objasnite sinu ili kćeri koliko je važno stalno biti s roditeljima kako biste izbjegli nezgode. Naučite dijete da ne uzima ništa od stranaca, da ne proba hranu ili piće bez roditeljskog dopuštenja, da ne odgovara na pitanja stranaca.

Pravilo broj 9: odaberite provjerena mjesta za hranu i noćenje

Tijekom putovanja s djetetom pobrinite se da na putu postoje prikladna mjesta za odmor i hranu. Te se informacije mogu pronaći na brojnim web stranicama za auto-putnike. Mnogi sudionici u internetskoj komunikaciji spremni su dati detalje o značajkama rute.

Ako je moguće, rezervirajte hotelske sobe unaprijed. Uvijek uzimajte posteljinu i jastuk za dijete iz kuće - djeca će bolje zaspati ako vide poznate stvari. I ne zaboravite ponijeti sa sobom u hotel igračku s kojom dijete spava kod kuće. To je posebno važno ako je vaše dijete još uvijek vrlo malo i zbog dugog putovanja često se morate zaustaviti na različitim mjestima.

Pravilo br. 11: Izbjegavajte slučajne putnike

Na putu je uvijek puno ljudi koji traže vožnju. Nažalost, to nije uvijek sigurno. Ali čak i ako vam osoba ne izazove sumnju, njegova neočekivana pojava u automobilu može uplašiti dijete. Započet će poteškoće, suze, možda čak i trzaj. I morate se ispričati i zamoliti suvozača da izađe iz automobila.

Pravilo 12: Prekinuti

Djeca nisu u mogućnosti dugo sjediti na jednom mjestu. A pedijatri ne preporučuju biti u autosjedalici dulje od dva sata. Stoga biste trebali napraviti male zastoje tijekom kojih dijete može trčati, protezati se, disati svježi zrak. Naravno, sve se to treba dogoditi pod vašim nadzorom i daleko od kolnika.

Pravilo broj 13: zaštitite svoje dijete od izravne sunčeve svjetlosti

Dijete ne vole kada sunčane zrake padaju na njih. Zavjese će vam pomoći da izbjegnu dječje trzaje zbog nelagode, jer čak ni nijansirana stražnja stakla ne mogu u potpunosti držati ultraljubičasto. Ako nema automobilskih zavjesa, prikladan je obični ručnik ili dječja pelena. Samo ih popravite pritiskom na podignuto staklo i djeci se pruža ugodna sjena.

Pravilo broj 14: spriječiti nelagodu djece u autosjedalici

Čak se i u kvalitetnom autosjedalici dijete može znoiti. Ali nemojte žuriti s kupnjom posebnih omota koji zapravo ne rade uvijek svoj posao. Izlazak iz situacije pomoći će obična pamučna pelena, položena na autosjedalicu. Zbog toga, bebina osjetljiva koža neće doći u kontakt sa sintetičkim sjedištem.

Pravilo broj 15: razgovarajte s djetetom dok putuje

Kad su djeca dosadna, oni su kapriciozni. Stoga, ako vaše dijete ne spava i sklonjeno je komunikaciji, razgovarajte s njim: razgovarajte o tome kako vozite, koliko je zanimljivih stvari pred vama, zajedno razmislite, na primjer, o kamionima, shvatite kako izgledaju oblaci na nebu. To će vam pomoći da prijeđete put, a zajedničko putovanje s djetetom bit će ugodno.

1. Set za kampiranje za crtanje

Ako vaše dijete voli crtati, možete mu na putu učiniti zgodan kofer za crtanje. Trebat će vam: velika futrola s olovkom ili kutija s DVD-ROM-a, priručnik, set olovaka i ispisane slike za bojanje. Takva kutija služi i kao olovka i kao tableta za crtanje.

2. Držač za futrolu za tablet

Ljubiteljima gledanja crtića na cesti svidjet će se ideja pretvaranja obične futrole za olovke u prikladan držač za tablet. Da biste to učinili, potrebna vam je samo futrola s olovkom s prozirnim zidom i par vrpci. Torbica za olovku može se zamijeniti običnom datotekom za papire - nije tako estetski ugodna, ali značenje je isto. I naj poduzetniji roditelji mogu se pretvoriti u nositelja gadgeta čak i vlastitu duksericu s kapuljačom.

Kada presaditi?

U oko dvije godine dijete izraste iz autosjedalice i treba mu autosjedalicu, koja je fiksirana u smjeru kretanja. Tipično su ti modeli opremljeni zasunom, zbog kojeg su čvrsto fiksirani na mjestu. Kada smještate dijete u autosjedalicu, roditelji bi uvijek trebali osigurati da se sigurnosni pojasevi nalaze iznad visine ramena.

Stručnjaci savjetuju da ne žurite sa prijenosom djeteta iz nošenja. Bolje je ugraditi autosjedalicu kada dijete teži 15-17 kg. Sigurnosni pojas mora se prilagoditi tako da prst odrasle osobe ne može proći između ramena malog suvozača i sigurnosnog pojasa.

Općenito, roditelji trebaju imati na umu da, bez obzira koju visokokvalitetnu autosjedalicu kupili, ona bi trebala biti instalirana u strogom skladu s priloženim uputama. Ni u kojem slučaju ne smiju se dopustiti amaterska "poboljšanja".

Visoka kvaliteta kao jamstvo sigurnosti

Odabirom modela poznatih proizvođača povezanih s visokim cjenovnim segmentom, možete biti sigurni ne samo u visoki stupanj udobnosti i sigurnosti djeteta, već i u vlastitu udobnost. Na primjer, autosjedalice Clek i Besafe u početku su dizajnirane imajući sve ove mogućnosti.

Njihova udobnost nije u dvojbi već pri prvom upoznavanju, ali visoku razinu sigurnosti potvrđuju i ozbiljni testovi sudara, koje proizvođači konstantno provode za svoje proizvode. Valjci snimljeni tijekom testova uvijek se mogu vidjeti na web stranicama dobavljača ovih proizvoda, na primjer, na www.kidsmarket.ru.

Proizvodi poput Besafe i Clek autosjedalica uvijek privlače svojim izvrsnim dizajnom, raznolikošću boja i velikim popisom dodatne opreme i opcija. Zapravo, njihov dizajn i oprema također su usmjereni na to da roditelji s dolaskom novih članova obitelji ne mogu značajno promijeniti način života.

Nemojte pogriješiti

U autosjedalicama svih marki nalazi se i držač za prsa s kojim trebate pravilno rukovati. Trebao bi biti smješten ispod pazuha malog putnika. Niži položaj će kliznuti pojas, a viši položaj oštećuje bebin vrat.

Bez obzira koliko su udobna i pouzdana autosjedalica Clek i Besafe, trebat će ih rastaviti u vrijeme kada je mali putnik visok 120 cm. Upotreba ovog alata povećava sigurnost za 59% u odnosu na kretanje samo sigurnosnim pojasom. Pojačala se danas proizvode i s leđima i bez leđa.

Prilikom odabira autosjedalice za dijete uvijek se treba fokusirati ne na njegovu dob, već na težinu i visinu. Tradicionalno, proizvođači nude sigurnosne sustave dizajnirane za težinu do 36 kg. Bolje je ako se dijete kreće u autosjedalici dok njegova visina ne dosegne 150 cm. Nije važno koliko je u to vrijeme star, jer se svaka osoba razvija individualno.

Pin
+1
Send
Share
Send

Pogledajte video: Kako putovati s djecom? (Travanj 2020).