Članci

Tayammum - čišćenje zemlje

Pin
+1
Send
Share
Send

U 5. godini hidžre (627. g.), Tokom bitke s plemenom Banu Mustalik, muslimani nisu mogli naći vodu da izvrše abdest, a zatim je ajet poslan Poslaniku Muhammedu o abdestu vodom i tejamumom.

O vi koji vjerujete! Kad počnete izvoditi obrednu molitvu, zatim operite lice i ruke do laktova, pomičite mokru ruku nad glavom i perite noge do gležnja. A ako ste u obredu skrnavljenja, okupajte se. Ako ste bolesni ili putujete, ako se neko od vas oslobodio ili je stupio u kontakt sa ženom i ne može naći vodu, okupajte se čistim pijeskom i obrišite lice i ruke. Allah uopće ne želi stvoriti neugodnosti za vas - želi da se očistite i želi dovršiti do kraja svoju milost za vas. Možda mu zahvaljuješ.

Tayammum ili suha kupka u islamu

Pranje pijeska vrši se u sljedećim slučajevima:

 1. Ako u radijusu od 2-3 kilometra nema potrebne količine vode za kupanje, vudu
 2. Ako postoji opasnost od infekcije rane, prehlade itd.
 3. Ako postoji opasnost od neprijatelja, razbojnika itd.
 4. S malom količinom vode potrebne za piće.

Tayammum

tayammum - alternativa malom (vudu) i potpuno (guslom) kupanju način je stjecanja ritualne čistoće bez upotrebe vode.

Koristi se u slučaju stvarnog nedostatka vode (otprilike u radijusu od 1,8 km) ili njegove dostupnosti, ali nemogućnosti upotrebe (zbog bolesti, opasnosti od kretanja itd.).

Razlozi da se počine

Pranje pijeska vrši se u sljedećim slučajevima:

 1. Ako u radijusu od 2-3 kilometra nema potrebne količine vode za kupanje, vudu
 2. Ako postoji opasnost od infekcije rane, prehlade itd.
 3. Ako postoji opasnost od neprijatelja, razbojnika itd.
 4. S malom količinom vode potrebne za piće.

Red ponašanja

Tayammum se izvodi na sljedeći način:

 1. Namjera (niyat) je izgovorena da se izvrši tejamum.
 2. Otvorene dlanove pogađaju pijesak, zemlju ili prašinu. Ako se zrnca pijeska ili prašine zalijepe na dlanove, a zatim ih otresite, udarajući ruke jedna o drugu.
 3. S otvorenim dlanovima i prstima lice se istodobno trlja.
 4. Drugi put udarite po pijesku, obrišite desnu ruku s prstiju u lakat.
 5. Treći put udarite pijeskom rukama, lijeva ruka trlja se od prstiju do lakta.

Kad možete napraviti tayammum

Ako osoba putuje ili je napustila svoje naselje i ne može naći vodu na udaljenosti od oko dva kilometra, dozvoljeno mu je čišćenje uz pomoć tla. Također možete prakticirati ovu vrstu ablucije, ako vjerniku liječnik propisuje odgovarajuće kontraindikacije. Osim toga, ako se osoba koja pati od neke bolesti, iako ima vodu, boji se da njezina upotreba može pogoršati njegovo fizičko stanje, tada u ovom slučaju možete učiniti tayammum umjesto malih ili velikih ablucija.

Osim toga, u svodovima hadisa imama Ebu Daouda i al-Hakima postoji odobravajući stav Konačnog izaslanika Najvišnjeg Muhammeda (s.g.v.) prema situaciji kada se jedan od Sahaba bojao očistiti se vodom hladne noći zbog straha da se ne razboli. Sjećanje na stih iz sure "Žene":

"... nemojte se ubiti, jer Allah vam se zaista smiluje" (4:29),

koristio je tayammum. Kada se ovi Sahaba sastao s Poslanikom, s.a.v.s., i ispričao o ovom incidentu, on se samo nacerio i nije rekao ništa kao odgovor na takvu radnju jednog od njegovih ashaba.

Tayammum se također može izvoditi ako postoji rizik da kasnite na blagdane ili pogrebne molitve, jer se one ne mogu nadoknaditi.

Kada nije moguće dobiti vodu iz akumulacije ili drugog izvora ili ako postoji opasnost od grabežljivca ili osobe, tada u ovim slučajevima šerijat omogućuje vjerniku da koristi zemlju za obredno pročišćavanje.

Tayammum vrijeme

Tayammum se može obaviti prije vremena molitve, što omogućava obavljanje svih taymana i sunneta jednim tayammom.

Tayammum se može učiniti za one koji nemaju ablucije malih i velikih, ali za žene - tek nakon završetka menstruacije i nakon porođaja. Dopušteno je samo ako nije moguće pronaći dovoljno vode za uklanjanje ili ako ima vode, ali postoje razlozi da se voda ne koristi i to su sljedeći:

1. Ako je voda na udaljenosti od 1866,24 metra.

2. Ima vode, ali postojeća bolest ne dozvoljava njezinu upotrebu, jer ako osoba izvrši brisanje vodom, bolest se može intenzivirati.

3. Hladnoća, koja prilikom velikog ili malog otklanjanja može uzrokovati snažne smrzavanja, što može dovesti do gubitka organa - pod uvjetom da nema načina zagrijavanja vode.

4. Neprijatelji ili grabežljive životinje koje se nalaze između njega i vode.

5. Strah od žeđi kod kuće ili kod suputnika ili životinje ili psa koji čuva stado.

6. Postoji bunar s vodom, ali nema kante ili konopa.

7. Ako je potrebna voda za pravljenje tijesta, ali ne i za pravljenje juhe.

Kako izvesti tayammum (postupak)

1. Potrebno je napraviti namjeru da se očisti od malih ili velikih nečistoća u glavi ili izgovori naglas.

2. Pljesnite rukama o tlu, nakon čega osoba pažljivo obriše lice. Glavna stvar ovdje je ne napustiti mjesto na kojem ruka ne bi išla.

3. Zatim se vrši još jedna pljeska na tlu, nakon čega se desna ruka trlja od vrhova prstiju do lakta, uključivo.

4. Slične radnje se već poduzimaju s lijevom rukom.

Wayammma način postupanja

Dlanovi obje ruke nanose se na tlo i pomiču ih naprijed-natrag. Potom, brišući jedni druge ruke, provode ih po licu. Nadalje, kao i prvi put, rukama dodiruju zemlju. Četiri prsta lijeve ruke drže se na stražnjoj strani desne ruke, počevši od vrhova prstiju do lakta. Zatim cijelim dlanom lijeve ruke povucite duž unutarnje strane desne ruke tako da palac lijeve ruke dodiruje palac desne ruke s unutarnjom stranom, ali ne dodirujući dlanove. Slična se radnja ponavlja s desnom rukom. Kod tayammuma je potrebno donijeti zemlju na sva mjesta na licu i rukama. Ako na prstenu postoji prsten, tada ga trebate uviti ili ukloniti za vrijeme trajanja tayammuma. Obrišite cijelom rukom.

Nije dovoljno obrisati s tri prsta ili manje. Tayammum se izvodi dodirom dlana dlanom, po mogućnosti na istom mjestu.

Potrebno je s kože ukloniti ono što sprečava trljanje (smola, vosak, masti, ulje i sl.).

Tayammum se može učiniti po onom što je po izgledu slično zemlji, na primjer: to nije samo zemlja, već i pijesak, kamen, vapno, planinska sol.

Zabranjeno je izrađivati ​​tayammum na tlu, na kojem je postojao nadzhas (nečistoća), ali s vremenom je njegov trag nestao.

Što je dopušteno koristiti za tayammum

Tayammum se može napraviti od zemlje, gipsa, pijeska, kamena (čak i ako na njemu nema prašine), gline, vapna, antimona. Međutim, važno je da su svi ti predmeti čisti. Ako osoba samo dobije prašinu i leži na rukama i licu, to se ne smatra tayammumom, jer za to nije namjeravao. Ovo je jedna od ključnih razlika između tayammuma i gusla i vudua. Uostalom, ako je osoba iz nekog razloga potpuno u vodi, tada ne treba počiniti zaseban ghusl. Isto se odnosi i na kišu, kada opere sve dijelove tijela koje je potrebno očistiti tijekom malog pranja. To je zbog činjenice da za ove vrste obrednog čišćenja nije preduvjet namjera njihovog izvršavanja.

Mora se imati na umu da tayammum potpuno zamjenjuje i male (taharat / vuduo) i velike abdecije (ghusl). U isto vrijeme, tayammum pokvari sve iste stvari i radnje karakteristične za ove dvije vrste ritualnog čišćenja. Ipak, dodaje se još jedna stvar - ovo je prilika za korištenje vode, o čemu ćemo govoriti u sljedećem odjeljku.

Namjera kod počinjenja tayammuma

Prilikom obavljanja tayammuma namjera je obavezna, a kod obavljanja abdeta poželjna.

Ako je muslim napravio tayammum s namjerom da recitira Kur'an ili uđe u džamiju, ili da posjeti grobove ili ezan, tada mu nije dozvoljeno da obavlja molitvu s ovim teamamumom. Namjera je napravljena kako bi se očistili od najasa, omogućili namaz i druge stvari koje nisu dopuštene uz uznemirenu kupku. Da bi namjera bila valjana, moraju biti zadovoljena tri uvjeta:

1. biti musliman

2. biti mumayyiz, tj. Moći razlikovati dobro od lošeg.

3. biti u stanju ispuniti namjeru.

Dodatna pitanja o tayammumu

 • Ako osoba shvati da uskoro postoji nada da će ponovo pronaći vodu, onda je preporučljivo molitvu ostaviti do kraja razdoblja kada bi je trebalo pročitati. Međutim, važan uvjet u ovom slučaju je dovršavanje ove molitve prije kraja ovog vremena. (To jest, ako, primjerice, vrijeme za namaz za zuhre istječe u 14:00, a musliman zna da u 13:30 može uzeti taharat, tada bi trebao odgoditi dnevnu molitvu do ovog vremena).
 • Ako putnik, dok putuje izvan naselja u nepoznatom području, shvati da neće moći pronaći vodu, onda je možda neće potražiti.
 • Ako je osoba zaboravila da ima vodu i molila se uzimanjem teammuma, onda ne mora ponovno čitati takvu molitvu.
 • Ako u blizini ima vode, ali morate je kupiti, tada u ovom slučaju ispunjenje tayammuma ne vrijedi.
 • Ako putnik ima vode, ali ga odbije dijeliti čak i uz naknadu, možete napraviti tayammum i čitati namaz.

Sviđaju li vam se stvari? Pošaljite ga braći i sestrama vjere i spasite se!

Assalam alaikum, i što učiniti ako ne možeš dodirnuti vodu, imam alergiju na rukama, cijela mi je ruka u čirevima i sa zemljom ne mogu

Nedostatak vode

Tayammum je uveden u islam kada su se muslimani našli u situacijama kada nisu mogli naći vodu dok su putovali. Međutim, ako putnik nađe vodu za kupanje, tada je Tayammu zabranjen za njega (osim ako nema drugog razloga). U potvrdu ovoga možemo navesti riječi Poslanika, s.a.v.s.,: Čista zemlja je sredstvo za opljačkanje bilo kojeg muslimana, sve dok ne nađe vodu iz " .

Allah, koji se brinuo za dobrobit svojih robova, u svojoj je religiji uspostavio sljedeće pravilo u vezi s Tayammumom: ako musliman nađe vodu, ali je u isto vrijeme ta voda dovoljna samo da ugasi žeđ i žeđ svog brda, da bi ovu vodu oprao kao da nije. Islam zabranjuje upotrebu ove vode u druge svrhe, imajući te potrebe. Također se vjeruje da nema vode za izbacivanje ukoliko mora doći do vode muslimana da riskira život (zbog grabežljivca ili bilo koga drugog), kao i ako je voda predaleko.

Preduvjet za izvršenje Tayammuma je da musliman, prije nego što se upusti u njega, treba pravilno potražiti vodu. I samo ako potraga nije uzalud, dozvoljeno mu je napraviti Tayammum. Drugi uvjet je da ako vodu koju je pronašao musliman mogu samo kupiti, tada treba razmotriti sljedeće:

- ako kupovina vode može dovesti do toga da musliman može ostati potreban nečem,

- ako musliman ima dug u većem iznosu nego što trenutno ima sa sobom,

- ako zbog troškova vode za izvlačenje ostat će potrebna hrana za prevladavanje staze,

- ako može dovesti do nedostatka resursa za opskrbu hranom za gorivo (ili gorivom za vozilo).

Na sastanku onoga koji će biti spreman dati besplatnu vodu za abdest musliman mora prihvatiti ovu vodu. Pa čak i ako nađe vodu, ali to neće biti dovoljno za potpuno pranje, musliman mora koristiti vodu za ono što je dovoljno od abdeacije.

Nemogućnost korištenja vode

Ako postoji opasnost od prodora vode prilikom pranja na neke organe, dopušteno je učiniti Tayammum. Razlog za to može biti bolest ili ozljeda. Čak i ako upotreba vode može usporiti zacjeljivanje muslimana, pa čak i ako se on jednostavno boji vremena od upotrebe vode, Tayammum je dozvoljeno koristiti. Dođite iz Jabira (neka je Allah zadovoljan s njim) gdje kaže:

"Nastavili smo safar, a jedan od nas koji je ranio glavu pao je kamen nakon čega je nekako oplakivao (nakon čega je morao plivati) i pitao je drugove znaju li za njega ili olakšanje kojim može učiniti Tayammum, na što su oni odgovorili da on u Šerijatu nema takvo olakšanje i da se imao priliku okupati, nakon čega se iz njega okupao i umro. A kad smo došli do Allahovog Poslanika, s.a.v.s., rečeno mu je o onome što se dogodilo, na šta je on rekao: "Ubili ste ga, je li zaista bilo nemoguće pitati, kad ne znate, uistinu, iscjeljivanje neznanja je pitanje. Bilo bi mu dovoljno da napravi Tayammum i ukloni prašinu s rane (budući da se kaže da je rana na glavi, moguće je da je bila i na licu, koje je dio Tayammuma) ili staviti zavoj na ranu, napraviti masku i oprati preostalo tijelo. "

Tayammum je dopušteno učiniti čak i zbog jake prehlade, što može dovesti do negativnih posljedica. Razlog za to je hadis koji je prenio od Amr bin 'Asa (neka je Allah zadovoljan s njim) gdje kaže: "Bio sam izložen hladnom vremenu u Zatu Ssalasil Gazavat i bojao sam se da ako umrem, umrijet ću. A nakon toga napravio sam Tayammum i izveo jutarnju molitvu s drugima. Nakon toga, rekao sam Poslaniku, s.a.v.s., i on je rekao: "Oh Amr, jesi li se molio sa svojim drugovima dok su bili oskvrnuti ?!" na što sam odgovorio: Čuo sam riječi Svemogućeg koji kaže: „Ne ubijajte sebe, jer Allah vam je milostiv“ a Poslanik, s.a.v.s., nije se usprotivio mojim riječima. "

Ako se može okupati na neoštećenim dijelovima tijela, što ne može dovesti do propadanja ili smrti uslijed prodora vode, tada Tayammum na tim mjestima nije dopušten.

Allah ne želi poteškoće za svoje robove, ma šta se toga tiče. Sve upute Svevišnjeg poslane su samo da bi olakšale naše postojanje. Nismo u stanju razumjeti suštinu većine propisa. Ako cijeli život provodite u nepravdi u islamu, bez pristrasnosti, rezultat će biti nula. Ništa ne bi činilo poslušnom robovu Svemogućeg poteškoće u prakticiranju obreda islama. Slijediti Allahova učenja lakše je nego slijediti ih. Neka nam Allah pomogne u našem putu spoznaje istine! Amin!

Tayammum rješenja

Dozvoljeno je obavljati tayammum zdravoj osobi u grad kada su doveli dženazu, a on nije čuvar, i strahuje da će, ako se okupa s vodom, propustiti namaz-janaz. Obavi tejamum i obavlja dženazu-namaz. A također i onima koji se boje da će, ako se okupa u vodi, potpuno propustiti prazničnu molitvu. Ali ako uspije dio blagdanske molitve, tada mu nije dopušteno činiti tayammum. Ali nije dopušteno izvoditi tayammum iz straha da će propustiti petak ili obavezne molitve, jer oni imaju zamjenu. Na primjer, ako je musliman propustio petkovu molitvu, onda on čini ručak, a ako je obavezan, onda čini propuštenu molitvu.

Nije dužnost osobe koja vrši tajamum da traži vodu kad ne postoji sigurnost da u blizini može biti vode. Ali ako misli da u blizini može biti vode, tada mu nije dopušteno da nastavi s tejamumom dok ga ne počne tražiti na udaljenosti od oko 200 metara. A ako će u isto vrijeme napraviti tayammum bez da prvo traži vodu i obaviti namaz, tada treba nastaviti namaz, čak i ako je nakon obavljanja namaza tražio vodu, ali je nije našao.

Ako njegova suputnica ima vode, onda prije nego što počini tajamum, on ju mora zatražiti. A ako odbije ili želi prodati za previsoku cijenu, čak i ako ima novca, ili za uobičajenu cijenu, ali nema novca, onda može napraviti tayammum.

Ako se osoba probudi oskvrnuta i mora se potpuno okupati, ali ima vode dovoljno samo za obavljanje malene kupke, ali ne i za kupanje, tada s tom vodom ne mora izvršiti malu kupku, već jednostavno možete napraviti tayammum. Ali ako će nakon toga biti uznemiren malom kupkom, tada mu treba izvesti malu kupku s vodom s vodom i tayammumom iz pune kupke.

Ako će većina organa male ablucije, koje treba raditi u malim ablucijama, ili većina organa tijela koji se trebaju u potpunosti oprati, imati rane, tada se može napraviti tayammum. Ali ako će u oba slučaja biti manje ozlijeđenih organa, onda bi se trebali okupati ili okupati vodom. I ne možete kombinirati između kupanja i tayammuma.

Ako je tayammum morao biti učinjen, zato što su, primjerice, muslimani neprijatelji zarobili muslimane i oni mu ne dozvoljavaju da se okupa s vodom ili ako je bio poslan u zatvor, ili su mu rekli: "Ako se okupate, onda Ubit ću te! “- tada se molitve, izvedene s tayammumom, moraju vratiti nakon napuštanja prepreke. Onaj kome su odsječene ruke i noge i ima rane na licu - molitvu obavlja bez kupanja s vodom i bez teammuma - i ne obnavlja ih.

Korištena literatura: (Marakil Falah) Hassan Sin Ammar, (Javharu Naira Sharh Mukhtasar Kuduri) Imam Abibakra sin Ali, (Durarul Hukam) Mawlan Qazi Muhammed sin Firamuz.

Pin
+1
Send
Share
Send